В Стара Загора се проведе Фестивал на технологиите

Над 700 участници се включиха в 16 събития в рамките на първия Фестивал на технологиите в Стара Загора – Zara Tech Spring. Той приключи през изминалия уикенд с хакатон в Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански”. Хакатонът „Дигитална Стара Загора” се провежда за втора поредна година и събира едни от най-талантливите, мотивирани и креативни ученици от целия район.

hekaton 1

Организатор е Сдружение IT Стара Загора, а партньори на събитието са компаниите Siteground, еDynamix, eDoms, IT Академия Стара Загора с подкрепата на Европа Директно и Община Стара Загора.

Участието в хакатона беше отворено за ученици от гимназиите с различни интереси и опит. Младежите бяха разпределени в отбори и имаха задача да измислят иновативни и функционални решения на даден проблем. Те работеха с помощта на специалисти от сферата на информационните технологии, които им предоставяха насоки и съвети за разработката на техните проекти. Отборите бяха подкрепяни в целия процес – от изграждането на концепцията до представянето ѝ пред журито. .

Победител стана отборът с участници: Михаил Христов (9. клас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“), Мартин Георгиев (9. клас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“), Венилина Георгиева (8. клас, ПГКНМА „Проф. Минко Балкански”), Петър Божилов (8. клас , ПГКНМА „Проф. Минко Балкански”), Жоро Илиев (11. клас, ГПЧЕ „Ромен Ролан“), които сами избраха своята награда - стаж в IT компания. Останалите два отбора на призови места ще получат съответно възможност да работят с IT специалист за развиване на идеята си и финансова подкрепа от 1000 лева за реализацията ѝ. 

3 hakaton

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х (Twitter)

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber