Живко Тодоров: Запазването на комплекс „Марица изток“ е основната ни регионална кауза

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров, заместник-кметове на Нова Загора, Сливен, Хасково, Гълъбово и Раднево, синдикати, работодатели и специалисти участваха в дискусия за перспективите и предизвикателствата пред енергийния комплекс „Марица изток“. В нея участваха и старозагорски депутати от различни парламентарни групи. Покана беше отправена и до Министерството на енергетиката, но от ведомството не изпратиха свой представител.

Форумът се състоя в зала „Петко Славейков“.

Всички се обединиха около жизненоважната необходимост комплекс „Марица изток“ за енергийната независимост на страната и националната сигурност. Заместник-кметовете на съседни общини са категорични, че затварянето на мощностите и мините ще доведе до висока безработица, обезлюдяване и ще бъде сериозен трус за общинските бюджети.

Консултативният съвет по Зелената сделка трябва да се свика незабавно от министъра на енергетиката. Наложително е в най-кратки срокове да се проведе обществено представяне на Териториалния план за справедлив преход за Стара Загора. В рамките на Консултативния съвет трябва да се предостави информация какво е направено от изпълнителната власт в посока на предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, в изпълнение на решение на Народното събрание. Това са предложенията на кмета Живко Тодоров, около които се обединиха участниците в дискусията.

„Никой не е виждал този план – нито народните представители от Комисията по енергетика, нито синдикатите, нито аз като представител на Сдружението на общините в България в Консултативния съвет по въпросите на Зелената сделка. Това е ненормално. Да не говорим, че местната власт по никакъв начин не участва в разработването на този план. Няма да приемем в последния момент да ни представят документ, който няма да приемем. Затова настоявам незабавно проектът да бъде представен в Стара Загора“ – заяви кметът.

Той добави, че позицията на Община Стара Загора е категорична, че 2026 г. е невъзможен срок за намаляване на мощностите в комплекса с 40%, което води до съкращаване на поне 12 000 души. „Регионът не е готов за това, държавата – също. До момента по темата справедлив преход нищо не е направено в България, 1 лев не е инвестиран. Запазването на минно-енергийния комплекс е наша основна регионална кауза и всички политически лидери в София трябва да го разберат, защото не си дават сметка какво ще се случи със затварянето на комплекса. Социално-икономическите последици за нашия регион ще бъдат големи“ – заяви Живко Тодоров.

Следващото заседание в същия формат ще се проведе в края на месеца. Народни представители от Старозагорски район поеха ангажимент да договорят среща с министър-председателя, министъра на енергетиката и министъра на околната среда и водите, за да дадат отговори по темата.

Diskusiya Marica iztok 16 WEB

Diskusiya Marica iztok 10 WEB

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема