Бъдещето на комплекс „Марица изток“ остава неясно

Втора дискусия на тема „Бъдеще за енергийния комплекс „Марица изток“ – перспективи и предизвикателства“ се проведе в зала „П. Р. Славейков“ в Стара Загора. В нея участваха кметът Живко Тодоров, министърът на енергетиката Румен Радев, заместникът му Красимир Ненов, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева.

На форума присъстваха представители на бизнеса, заместник-кметовете на общините в региона, ръководители на синдикалните организации, енергийни специалисти и други.

„На територията на минно-енергийния комплекс работят ТЕЦ „Марица изток 2“, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ и „Брикел“,, които се захранват с въглища от „Мини Марица-изток. Ако някоя от тези мощности не работи или е с намален капацитет, знаем какво ще се случи и с мините. Икономически това ще доведе до съкращаване на работници и в това се изразяват реалните притеснения на хората. По тази причина дебатът трябва да бъде насочен към последиците с комплекса след изтичането на договорите на част от централите след февруари 2024 г. и какви са плановете на държавата?“ – насочи вниманието към темата кметът. Той каза още, че до не е даден нито един конкретен отговор в тази посока. „Хората се притесняват за прехраната си и за бъдещето си. Ще бъде ли справедлив преходът и по какъв начин ще се случи той. Това са реалните опасения и ние ще разчитаме на конкретни отговори и мерки“ – обърна се към министъра на енергетиката Живко Тодоров.

„Прозрачната комуникация със засегнатите страни по темата за енергийния преход е ключов приоритет за екипа на министерството. За да има успех трансформацията на комплекса „Марица изток“, трябва всички участници да са ангажирани с процеса“ – заяви министър Румен Радев. Той е категоричен, че Министерството на енергетиката няма да допусне разпоредителни действия със земи в комплекса, доколкото те са един от трите основни актива на комплекса, заедно с хората и енергийната свързаност.

Румен Радев информира, че на среща в Брюксел са били категорични, че няма да има отстъпление от декарбонизацията в контекста на предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост в частта „Енергетика". „Има възможност за това чрез политическо решение, към което ще пристъпим" – добави министърът.

Третата дискусия ще се проведе на 28 август. На нея се очакват конкретни отговори за работата на Министерството по Териториалния план за справедлив преход за област Стара Загора.

Преди дискусията Сдружение „За Марица изток“ проведе протест пред сградата на Община Стара Загора. Деян Дяков – председател на сдружението и председател на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“ съобщи, че това е първият им мирен протест в защита на комплекса, но ако Териториалният план за справедлив преход не ги удовлетвори, ще пристъпят към блокади на магистрали и пътища.

diskusia 1

protest maritza iztok

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема