Изложба представя българска графика от 80-те години в Стара Загора

До 30 септември, в камерната зала на Художествената галерия в Стара Загора, ще бъде представена изложбата „Българска графика от 80-те години на XX век. Тя включва произведения, които са подбрани от богатата колекция на галерията. Експозицията предлага допълнително визуално преживяване чрез мултимедийно представяне на отделно подбрани творби на авторите от колекцията.

plakat grafika 01

Почитателите на графичното изкуство ще имат възможност да се докоснат до творбите на две поколения художници като Румен Скорчев, Стоян Стоянов-Течи, Злати Златев, Стоимен Стоилов, Михаил Косев, Стоян Цанев, Иван Нинов, Недялко Абаджиев, Ценко Колев, Румен Рачев, Владимир Чукич и Антон Асенов. Те разкриват богатството на стилови търсения, както и предпочитаните от тях печатни техники като офорт, акватинта и литография.

Една от посоките, характерна за българската графика през този период, е асоциативно-метафоричната. Тя дава възможност на автора да потърси философските измерения на живота и бита, времевите пластове и спомени, поетичните състояния и да се обърне към сложните регистри на човешката душевност като един нов прочит на действителността.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема