Откриват изложа в памет на Никола Москов

На 4 септември 2023 г., от 18:00 часа, изложба живопис на Никола Москов ще бъде експонирана в зала „Байер“ в Стара Загора. Експозицията съдържа 30 платна и рисунки и цели да почете паметта на един от доайените в групата на старозагорските художници. „Идеята на Никола Москов за настоящата изложба беше тя да бъде организирана по повод неговата 80-годишнина.

За всеобща мъка, той ни напусна месеци преди да я реализира. Експозицията, която Представителството на Съюза на българските художници в Стара Загора, заедно със семейството на художника ви представя, не може и няма как да бъде реконструкция на идеята му. Не я поднасяме като ретроспекция, тъй като това категорично не отговаря на неговата заявка“, споделя д-р Милен Алагенски, председател на Съюза на българските художници в Стара Загора.

Никола Москов е роден в Горна Оряховица през 1942 г. Средно образование завършва в родния град в Техникума по механотехника. През 1968 г. завършва висшето си образование във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност живопис в класа на проф. Никола Кожухаров, а негов асистент е Александър Терзиев. След завършване на образованието си сключва брак с Екатерина Рускова (дъщеря на художника Петър Русков) и се преместват в Стара Загора. Никола Москов започва работа като учител по рисуване в Средно училище „Иван Вазов“. Продължава педагогическата си кариера в Полувисшия институт за детски учителки в Стара Загора, а по-късно се хабилитира като доцент в Тракийски университет - Стара Загора.

Работи в областта на живописта, рисунката, иконата и декоративно-монументалните изкуства. Изографисва параклиса към православен храм „Света Троица“ - Стара Загора заедно със своя зет, художника Емил Михайлов. Негови творби са стенописите в параклиса в Тракийски университет и параклиса от закрит тип „Черна гора“. Стенописите в емблематичната за града Бухчева къща също са негово дело. Автор е на илюстрации към различни детски и поетични книги. Никола Москов напусна този свят на 4 април 2023 г.

Експозицията в изложбена зала „Байер“ може да бъде разгледана до 16 септември 2023 г.

moskov plakaat

новини Стара Загора  www.infoz.bg