Поздравление на кмета на Стара Загора Живко Тодоров за Деня на Съединението

Денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия е подходящ повод да си припомним колко важно е да бъдем единни в мислите и действията си. Предците ни са доказвали неведнъж, че обединени от каузи и идеи, от идеали и мечти – България ще я има, ще пребъде през вековете. Вярвам, че времената, в които живеем днес, са не по-малко епични и също имат нужда от нашето обединение, от достойнството, от морала, от родолюбието, които обуславят нашата нация.

Jivko Todorov

Събитията от 6 септември 1885 година и до днес показват непримиримия стремеж на българите да имат държава с бъдеще – просперираща и със свободен дух. Убеден съм и днес, че въпреки разногласията – заедно можем, заедно сме силни!

Честит празник!

С тези думи кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров се обръща към старозагорци в поздравителен адрес по повод Деня на Съединението.


 

Стара Загора отбелязва с общоградски ритуал 138 години от Съединението Княжество България и Източна Румелия

 

Община Стара Загора и Втора Тунджанска механизирана бригада организират общоградски ритуал за преклонение пред делото и подвига на участниците в Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Тържественото честване на 6-и септември ще започне от 10:30 часа с полагане на венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора“ в парк „Пети октомври“.

От 11 часа започва празничен концерт на Представителния ансамбъл за народни танци и песни „Зорница“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“ – Стара Загора на площада пред Общинаска администрация.

В деня на Съединението своя празник отбелязват старозагорските села Сладък кладенец, Оряховица, Пряпорец и Малко Кадиево. Празничните програми ще започват съответно в 10 часа, 11 часа, 12:30 ч. и 18:30 часа. Жители и гости ще се събират на площада във всяко от населените места.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема