Живко Тодоров

▶️ Живко Тодоров: Стара Загора ще бъде още по-перспективен и уреден град

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров представи пред стотици свои съграждани акценти от отчета на третия си мандат. Срещата се проведе в залата на Културен център „Стара Загора“. В нея участваха заместник-кметовете Радостин Танев, Милена Желева, Янчо Калоянов, Надежда Чакърова и Красимира Чахова, както и секретарят на администрацията Делян Иванов.

Кметът Живко Тодоров посочи в началото на речта си, че мандатът е бил белязан от много трудности и изпитания, свързани с пандемията от ковид, политическите кризи, високата инфлация и войната в Украйна, което се е отразило на бюджета на Общината и е попречило да се изпълнят още повече дейности. „Общината е в много добро финансово състояние и за периода 2019 – 2023 г. е сред финансово най-стабилните общини в България според критериите на Министерството на финансите“ – посочи Живко Тодоров.

През изминаващия мандат в общината са изпълнени проекти за над 300 млн. лева, осигурени от европейски фондове, държавния и общинския бюджет. Повишена е събираемостта на местните данъци, такси, които не са увеличавани от 2012 г. и са най-ниски сред големите градове в България.

„Индустриална зона „Загоре“ е с изчерпан капацитет. Ще бъдат направени инвестиции за около 150 млн. лева, чрез които ще се разкрият около 1500 нови работни места“ – каза кметът. Той се спря конкретно на разширяването на парк „Артилерийски“, обновяването на Станционната градина, цялостния ремонт на Летния театър и Зоопарка, изграждането на пазар „Васил Шаханов“ (т. нар. преди руски пазар), който преобрази района.

През отчетния период е извършен основен ремонт на Средно училище „Васил Левски“ и „Христо Ботев“, изгради се новата Детска градина „Липа“, която ще бъде открита на 25 септември, модернизираха се спортни бази и др. обекти.

„Цялостно ремонтирахме улиците „Войвода Стойчо Черногорски“ и „Промишлена“, която беше преасфалтирана за сметка на фирмата изпълнител заради недобре свършена работа. Даваме си сметка, че изпълнението на водния проект, който не е общински, а се изпълнява от държавното дружество „Водоснабдяване и канализация“, донесе много негативи на Общината и на мен като кмет. Ползите от неговото завършване скоро ще се оценят от всички хора. Уверен съм, че Стара Загора ще бъзе много перспективен и подреден град“ – каза Живко Тодоров.

Той акцентира и на богатия културен календар на Общината, както и на археологическите открития, които ще бъдат експонирани на място и ще обогатят историческото наследство на Стара Загора, водещо до привличане на повече туристи.

След представянето на своя отчет той получи много благодарности от представители на бизнеса, ръководители на институции и граждани за последователната политика, водена от Общината, за диалога и подкрепата.

Учениците на математика Любомир Любенов развълнуваха кмета с изненадата, която му поднесоха. Те са качиха на сцената в залата със спечелените медали от престижните състезания в Сеул и Куала Лумпур. Децата изразиха своите благодарности за подкрепата, която получават от Общината и подариха на кмета тениска с автографите на всички участници в математическия отбор.

В препълнената зала бяха областният управител на Стара Загора Ива Радева, ръководителите на културните институции, на работодателски и неправителствени организации, на митрополията и др.

▶️ Отчет на кмета на Стара Загора Живко Тодоров за мандат 2019 – 2023 г. (акценти), направен в Културен център „Стара Загора“ на 14 септември 2023 г.

 

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема