Доц. Емил Славов: Следващият кмет трябва да бъде Живко Тодоров, защото Стара Загора има нужда от устойчиво развитие

„В Стара Загора има много обществено активни хора, които искат градът ни да се развива и да бъде все по-привлекателен. Зя тях е особено важен въпросът какво е неговото бъдеще след местните избори на 29 октомври 2023 г. Група съмишленици обсъждахме този въпрос, както и предстоящите задачи, които трябва да бъдат изпълнени, и се обединихме около извода, че само настоящият кмет Живко Тодоров е човекът, който трябва да продължи да управлява общината.

Във време на сериозни предизвикателства, породени от различни национални и международни фактори, градът ни трябва да бъде стабилен и да запази устойчивата и последователна посока на развитие“ – заяви доц. Емил Славов, който е заместник-ректор на Тракийския университет и е част от инициативна група от 50 известни старозагорци, които застанаха зад кандидатирането на кмета Живко Тодоров за четвърти мандат.

Доц. Славов е категоричен, че отговорност и задължение на всички управляващи, без значение на партийната принадлежност, е да се грижат за развитието на образованието, науката и културата, защото те са в основата на личностното израстване.

doc Emil Slavov

„Промени се отношението към образованието. Министерският съвет и Народното събрание в третия кабинет на Бойко Борисов осъзнаха, че то трябва да бъде основен приоритет. Първата стъпка в тази посока беше поетапното увеличение на заплатите на учителите и университетските преподаватели, когато министър беше настоящият старозагорски депутат Красимир Вълчев. Освен че тези хора започнаха да получават адекватно заплащане, те вече работят в съвременна среда. Живко Тодоров и екипът му насочиха много средства за ремонт и обновяване на училищата, детските градини и яслите – това мотивира и учениците и сред тях има деца, които постигат най-високи резултати на национално и на световно ниво. Създадоха се много специализирани кабинети, защото в основата на бъдещи процеси стоят дигиталните компетентности на младите хора. В отговор на това и благодарение на визионерството на Живко Тодоров и активността на министър Вълчев в Стара Загора беше създадена Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански“. Посоката е създаване на айти специалисти в града, за да се привлекат и значими инвестиции в този сектор“ – каза доц. Славов.

Той добави, че паралелно с това в Тракийския университет в Стара Загора бяха разкрити четири нови специалности, свързани с информационните технологии. Заместник-ректорът определи това като възможност младите хора да постигнат високо конкурентно ниво в тази област. „Доказателства за това са множеството отличия и награди, които печелят младите старозагорски математици в страната и на изключително престижни международни форуми. Този факт показва, че в Стара Загора има много таланти и те се подкрепят от ръководството на Общината, лично от кмета Живко Тодоров и от местната общност“ – посочи доц. Емил Славов.

Той акцентира и на някои от конкретните предложения в сферата на образованието, които са били обсъдени при работата на Инициативната група и връчени на Живко Тодоров. „Благодаря на всички, които се включиха в тази група за тяхната ангажираност с процесите в Стара Загора! Един от приоритетите ни е работа с деца в извънкласни форми и дейности заедно с водещите специалисти в града. За нас е от особена важност да бъдат ремонтирани и модерно оборудвани и лекарските кабинети в училищата, защото качеството на образованието на децата е неразривно свързано с тяхното здраве. Надяваме се, че нашите предложения ще станат част от програмата на Живко Тодоров през следващите четири години“ – каза в заключение доц. Емил Славов.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема