Международният младежки център в Стара Загора разполага с модерна многофункционална зала

Многофункционална зала за свободно време и занимания беше официално открита в Международния младежки център в Стара Загора. Тя е изградена по проект „Международен младежки център – мисли локално, действай глобално“ и се финансира от Лихтенщайн, Исландия и Норвегия. Общата му стойност е близо 1,9 милиона лева.

„Младите хора винаги са приоритет за нас. Младежкият център е тяхното място за учене и приятелства“ - каза ресорният зам.-кмет на Стара Загора Надежда Чакърова, която е и ръководител на проекта. Тя поздрави присъстващите от името на кмета Живко Тодоров и пожела ползотворни занимания в новата мултифункционална зала.  

Поздрав и пожелания за успех на Младежкия център и новата зала отправи още и Мария Вълова от името на Министерство на образованието и науката. „Стоя пред тази сграда, която беше моя мечта близо 10 години и съм изключително щастлива. Вие успяхте да я превърнете в място, което овластява младите хора  и ги прави достойни граждани на нашата държава“ – заяви тя.

Лентата на новата зала за свободно време и различни занимания прерязаха Надежда Чакърова и Мария Вълова. Най-новата младежка локация разполага с достатъчно пространство  за разнообразни събития, които вече ще очакват хора от всички възрасти. Гостите на събитието имаха възможност да научат интересни подробности за дейността на проекта Международен младежки от неговия ръководител д-р Весела Марева. Тя подчерта, че през последните три години са обхванати близо 2800 младежи.

Една от целите на екипа на Международния младежки център е да разширяват възрастовия обхват. Те работят с деца под 14 г. и техните родители, както и с млади хора над 29 г. Акцент са и младежите от уязвими групи. Правят се и периодични анализи за потребностите на младите хора, за да се отговори на тяхните очаквания.

Очаква се до края на проекта да бъде изградена и фотоволтаична централа на покрива, обезпечаваща нуждите на центъра, както и музикална стая. Д-р Марева сподели още, че през следващата година Стара Загора ще бъде домакин на международна конференция по темата с младежките политики и дейности.  

На официалното откриване присъстваха още представители на различни институции, както и част от екипите на младежките центрове в Бургас, Перник, Пловдив и други.

Екипът на Международния  младежки център в Стара Загора има присъден Знак за качество на Съвета на Европа за следващите пет години. ММЦ е притежател на престижното отличие за пореден път и е негов първи носител в България. Още през 2017 г. експертна комисия от СЕ направи комплексна оценка на качеството на центъра, през 2019 г. знакът беше препотвърден за срок от 3 години, а през 2022 г. за трети пореден път защити титлата. 

zala 1

zala 3

новини Стара Загора  www.infoz.bg

Теми: