Стара Загора отбелязва Деня на народните будители - 1 ноември

Денят на народните будители - 1 ноември ще бъде отбелязан в Стара Загора с богата програма. На празника е посветено официалното представяне на луксозния албум „Стара Загора и старозагорци в пощенски картички и снимки от края на XIX век до средата на XX век”, който излезе от печат в началото на октомври 2015 г.

То ще се състои на 29 октомври от 18:00 часа в Регионална библиотека "Захарий Княжески".

На същата дата в библиотеката към читалище "Развитие - 1878" в с. Дълбоки ще бъде открита изложба „Будителите – дело и памет“. Учителите ветерани ще представят „Недостигнати мигове“ и детска книжка с автор Магдалена Дончева на 29 октомври от 10:00 часа в НЧ „Св. Климент Охридски 1858".

Час по-късно ще започне тържествено честване на 1 ноември „Поклон, будители народни!“с участието на ученици от Начално училище „Д. Благоев“, ЦДГ „Светулка“ и ЦДГ „Славейче“.

В 11:00 часа ученици от втори клас на Основно училище „Веселин Ханчев“ ще гостуват на Детския отдел на библиотека "Родина".

Будилниче, урок за почит и признателност, урок по родолюбие ще се проведе на 30 октомври от 12:00 часа Регионална библиотека „Захарий Княжески“- Стара Загора.

В 12:30 часа двора на СОУ „Железник“ще се състои празничен концерт на Общински фолклорен ансамбъл "Загоре" „На будителите скромни – българинът китка свива“.

Митрополит Методий КусевТържественият общоградски ритуал с поднасяне на венци и цветя по повод 1 ноември – Ден на народните будители ще се проведе на 30 октомври от 11:00 часа пред паметника на Митрополит Методий Кусев в едноименния парк, известен като "Аязмото".

Тържествена церемония по връчване на плакет „Анастасия Тошева“ за 2015 г. за постижения на дейци на науката и образованието с принос за развитието на Стара Загора и на ученици, спечелили призови места в международни и национални конкурси и олимпиади, започва на 30 октомври в 17:30 часа в Регионален исторически музей, зала № 33.

В 18:00 часа в Градската художествена галерия ще бъде открита ретроспективна изложба Добри Добрев (1898 - 1973).

Заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев ще бъде отслужена на 1 ноември от 9:00 часа в Храма „Св. Теодор Тирон“.

Безплатни прожекции на филмите "Цар Самуил в битка за България" и "Пътеки между слънцето и тъмнината" ще има през целия празничен ден от 10:00 до 18:00 часа в Регионален исторически музей, 2-ро експозиционно ниво.

На 2 ноември от 18:00 маса в зала "Байер" ще бъде открит Салон на фотографията - Стара Загора 2015 г.

infoz autor www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема