Бизнесът мисли прагматично и затова подкрепя Живко Тодоров за четвърти мандат

В много случаи правенето на успешен бизнес зависи от обективни и външни фактори, често непредвидими или с негативно отражение. Примерите са кризисните години на ковид пандемията, политическата нестабилност, войната в Украйна. Последиците са скок в цените на енергията, инфлация, затруднени доставки, нови реалности на пазара на труда…

Точно при проблем и при появата на фактори, които са вредни за икономика, голямо значение има реакцията на местната власт и институциите по места. „Според мен местната власт в Стара Загора остана добър, и най-важното – последователен и предвидим партньор. Аз виждам ясна и устойчива посока на развитие за бизнеса си“ – казва Антон Тонев, мениджър на фирми в областта на доставката на медицинска апаратура и дейности, свързани с медицинската диагностика. Потвърждение на думите му може да се намери и в разбирането на кмета Живко Тодоров и екипа му за това, че местните данъци и такси не трябва да се повишават и в момента те са сред най-ниските в България.

Anton Tonev 02

„Стара Загора е център с традиционно предприемчиви хора, в който бизнес развиват много сериозни индустриалци с големи компании в различни сфери на промишлеността. Но стандартът на живот на хората се определя и от дейността на хилядите малки и средни предприятия, които успяват и продължават да се стремят към развитие. Точно миксът между голямата индустрия, средния и малкия бизнес и техните успехи, са гръбнакът на икономическото развитие на един регион – казва Антон Тонев. – И аз считам, че в Стара Загора бизнесът има устойчиво и ползотворно партньорство с местната администрация“. Той мотивира тезата си с това, че в града съществува градивен диалог с общинската администрация. Живко Тодоров, от позицията си на кмет през последните 12 години, винаги е проявявал заинтересованост към проблеми или предложения от страна на бизнеса, особено когато те засягат обществото като цяло, но също и когато трябва да се реши проблем на конкретна група хора. „Много често това не се афишира публично, кметът ясно поставя акцент върху резултатите, а не върху обещания и думи. Аз знам, че Живко Тодоров има визия, мисли в дългосрочна перспектива и целта е Стара Загора да бъде още по-уреден град, в който да живеят хора със самочувствие и стандарт на живот много над средния за страната“ – казва Антон Тонев. Това го е мотивирало да има активна позиция и в разговорите в инициативната група, която си постави за цел Живко Тодоров да участва в избора за кмет на община Стара Загора и да продължи работата си.

„Не можем да отречем, че се работи и се постигна оптимизация и облекчаване на бюрокрацията чрез дигитализация на много административни услуги. Това е от полза за гражданите и фирмите, защото се решава един от хроничните проблеми пред всеки предприемач. Нормално е обаче да искаме повече. Нормално е също да дадем на Живко Тодоров възможност да продължи дейността на администрацията си и в това направление“ – добавя г-н Тонев.

Развитието на бизнеса и осъществяването на нови инвестиции е в пряка зависимост от много фактори – инфраструктура, административни услуги, размер на местни данъци, наличие на професионалисти и квалифицирана работна ръка, условия за образование, качество на живот, здравеопазване, култура, спорт и др. „Тракийският университет е ключов фактор за бъдещото развитие на региона и както всички виждаме, той се развива непрекъснато и разширява своето образователно портфолио с нови дисциплини, съобразени с перспективата пред региона. Също така е и притегателен център за млади хора от България и чужбина, на които, ако бъдат предоставени възможности, ще останат тук и ще са важен елемент от местния бизнес. Аз виждам, че има единомислие и партньорство между ръководствата на университета и местната власт. Това е част от разбирането, че за да се привлече един инвеститор, не е достатъчно да му се предложи само празен парцел. Нужно е да получи гаранции за успеха си и това зависи най-вече от хората, с които ще работи тук“ – убеден е Антон Тонев.

В срещите на хора от инициативната група се е оформил общ извод, че индустриалните зони в Стара Загора (а те са няколко) трябва да продължат да се разширяват и модернизират. Това е част от създаването на привлекателни условия за инвеститорите. Заедно с това се повиши капацитетът на важни звена в Община Стара Загора, които имат пряка роля в привличането на инвестиции. Провеждат се икономически форуми, работни срещи и информационни кампании, които очертават намерението на местната власт да развива общината по начин, който носи полза на хората.

„Това е правилен път и за разрешаване на един голям проблем в региона – бъдещето на комплекса “Марица изток„, който засяга хиляди семейства. Живко Тодоров ясно е заявил позицията си и я отстоява. – казва Антон Тонев. – Аз съм собственик на малка фирма, която работи в сферата на здравеопазването с клиенти от цяла България. От 20 години всеки ден се сблъскваме с проблеми. Осмислено съм позиционирал бизнеса си в Стара Загора. Но за да видиш предимствата, трябва да натрупаш и лош опит от работа на други места. Затова уважавам усилията, които се полагат за това проблемите да се решават мъдро, в общ интерес и с устойчива перспектива. В Стара Загора според мен това се случва!“ – заявява Антон Тонев. Уточнява, че основен задвижващ елемент на добрите инициативи е сегашният кмет Живко Тодоров. Това е причината хората от инициативната група да искат следващ негов мандат – без да се интересуват от партийни цели, водени от желанието за добри икономически резултати, растеж и дългосрочна предвидимост.

В инициативната група от 50 известни старозагорци има и други представители на бизнеса, сред тях са Вени Петрова, управител на рекламна агенция „Алфамаркет“ и председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора, Мария Жекова, собственик на „Ате Пласт“, Петьо Вълчанов и др. Подкрепа за следващ мандат на Живко Тодоров като кмет заявиха и ръководителят на балета на Старозагорската опера Силвия Томова, директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов, известната лекоатлетка от близкото минало Емилия Драгиева, футболната легенда на „Берое“ доц. Георги Белчев, Диана Димова, доц. Емил Славов, д-р Генка Пейчева, Димитър Никленов, проф. Иван Станков, доц. д-р Алексей Стоев, математикът Любомир Любенов, проф. Цанко Яблански и др.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема