Стара Загора празнува

Стара Загора отбелязва своя празник на Пети октомври и през 2023 г., като проявите по този повод започват седмица по-рано. На 28 септември, от 19.30 часа, на сцената на Летния театър се качват група „Кикимора“ и Николо Коцев. Ден по-късно, 29 септември – Нощ на изкуствата и Есенен фестивал на знанието в парк „Пети октомври“. „Еко Kids Tour – Устойчиво бъдеще“ кани малчуганите за забавление на 30 септември, отново в парка, от 10.00 часа. В същия ден, в парк „Артилерийски“ от 13.00 часа, започва двудневният фолклорен фестивал „В сърцето на Тракия“.

stara zagora

В кв. „Железник“ на 1 октомври 2023 г. канят на концерт „Стара Загора – град на мечтите“ от 17.00 часа, а от 19.00 часа Общинският духов оркестър очаква своите почитатели на сцената пред Община Стара Загора. В музикалния поздрав на Бигбенда с диригент Виктор Крумов се включват солистите Борис Тасков, Симона Динчева, Виктория Божкова и Милен Стойков.

На 2 октомври, от 17.30 часа, в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ се откриват Есенни литературни дни 2023 с юбилейното издание на Национален поетичен конкурс „Академик Николай Лилиев“ и награждаване на отличените автори. От 19.30 часа, на откритата сцена пред Общината започва концертът на любимите български „Пеещи артисти – 2“, проект на Игор Марковски.

3 октомври събира две интересни събития – от 18.00 часа в Културен център „Стара Загора“ ще бъде представена двутомната книга „История на Стара Загора“ – издание на Община Стара Загора и Регионален исторически музей, а от 18.00 часа Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ – започва концерт „Почитаме теб, любима Загора“ в кв. „Зора“.

На 4 октомври празничната програма продължава с – изложба на циркови плакати от личната колекция на Драгомир Драганов от 17.00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и „Аз обичам моя роден град“ – концерт на Народно читалище „Кольо Ганчев – 1940“, 18.00 ч., в двора на Основно училище „Кольо Ганчев“. В същия час в Арт фоайето на Радио Стара Загора ще се представи филма „Улица във времето“ – за старозагорската улица „Митрополит Методий Кусев“ и свързаните с нея личности. По традиция, в навечерието на празника на Стара Загора младите хора избират Кмет на Млада Загора – събитието е от 17.30 часа, в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Официалната програма за 5 октомвриДеня на Стара Загора (четвъртък), започва в 9.00 часа с отслужване на молебен от старозагорския митрополит Киприан в Катедрален храм „Св. Николай Чудотворец“. В 9.45 часа – поднасяне на венци и цветя пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на Стара Загора. Ритуалът за издигане на Националното знаме на Република България започва в 10.00 часа на площада пред Общината. В 10.30 часа актьорите от Драматичен театър „Гео Милев“ представят музикално-поетичния спектакъл „Стара Загора – живо цвете“. От 11.00 часа ще започне фолклорен концерт на  Детско-юношеския танцов състав „Броеничка“, Гайдарски състав при Народно читалище „Настроение – 2017“,  Детско-юношеския народен хор „Жарава“, фолклорна танцова формация „Орисия“ и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“. От 18.00 часа в зала „Байер“ ще бъде открита традиционната изложба на старозагорските художници „Есенен салон“.

Изненадите за Деня на Стара Загора включват още срещи и приключения с участници от „Фермата“, „Гласът на България“ и MasterChef, водещи ще са Иван и Андрей. Анимацията за децата е поверена на Батко Тоци. Началото на забавата е от 16.30 часа в центъра на града. Кулминацията на проявите е от 19.30 часа с концерта пред Община Стара Загора на групата на Иван Drun4Fun, ABBA Real Tribute by ABBA Ring и обичания от поколения българи Владимир Ампов – Графа.

На 7 октомври ще започне двудневният фестивал „Здравей, Здравe“ на Античен форум „Августа Траяна“, в същия ден ще се състои и концертът на Детско-юношеския танцов състав „Броеничка“ „За тебе, град любим“ от 16.00 часа пред Общината.

Две от селата в община Стара Загора също се подготвят за празник – на 7 октомври очакват гости в Оряховица и Подслон.

Спортните събития по повод 5-и октомври също са многобройни. От 30 септември до 1 октомври ще се състои състезание по фехтовка за Купа Стара Загора, в спортна зала „Иван Вазов“, от 10.00 часа. Градът е домакин и на ХV-та Балканиада по спортен бридж на 4 и 5 октомври в конферентните зали на хотел „Верея“, а от 6 до 8 октомври ще се проведе 42-рото издание на Международен фестивал по спортен бридж. На 5 октомври се провеждат два турнира – по футбол за деца на стадионите „Берое“ и „Трейс Арена“, и по спортна стрелба с пневматично и огнестрелно оръжие в спортна зала „Стара Загора“ и стрелбище в кв. „Лозенец“.

Турнирите по спортни танци Купа „Стара Загора“ , по конен спорт за Купа „Стара Загора“, по спортна гимнастика, „Народни борби“ за мъже, жени, деца, кадети и юноши, по тенис на маса, по спортен риболов и по тенис на корт са акценти в празничния афиш на града.

praznik stara zagora 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24