Есенни литературни дни: Награждаване на победителите от Национален конкурс за поезия „Акад. Николай Лилиев“

В Стара Загора бяха тържествено открити Есенните литературни дни. Своеобразно начало беше поставено с отчитането и награждаването на победителите от Десетия национален конкурс за поезия „Акад. Николай Лилиев“.
„С огромно желание и с много труд възстановихме тази невероятна традиция, в нашия град да почитаме поетите с Есенни литературни дни.

Ето, тази година, цялата палитра от стихосбирки, премиери на книги, представяне на много заглавия от техните автори, филмите от поредицата „Синелибри“, разбира се и емблематичните конкурси за поезия. Всичко това дава пъстрота и разкрива безценното богатство на нашия град. Радвам се, че виждам и толкова млади хора в залата, които да попият тази магия, за да бъдат малко по-далеч от мишката и компютъра. Поздравления за всички участници, номинирани и наградени“, каза пред гостите заместник-кметът Милена Желева. Тя благодари на квалитетното жури, както и на домакините от Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Съвременни български автори, навършили 18 години, имаха право да участват в поетичното съревнование. Тази година журито получи над 500 творби от 173 автори. Оценяващите бяха в състав Таньо Клисуров, Атанас Капралов, Виолета Бончева, Йордан Атанасов, Йордан Пеев. Те отличиха с първо място и специалната награда на кмета на Стара Загора Галина Димитрова от Пловдив за стихотворението ѝ „Град“. Лауреат на Фондация „Космос – Димитър Брацов“ и носител на второ място в конкурса е София Милева от Перник за творбата си „Без свян“. Ненчо Добрев от Ямбол заслужи със стихотворението си „Трева“ третото място и наградата на Народно читалище „Николай Лилиев – 2005“. Поощрителна награда получи Мария Андреева от Стара Загора за „Не плачете спомени“.

Есенните литературни дни датират от 1972 година и бяха възродени след дългогодишно прекъсване. Повод Стара Загора да празнува таланта на майсторите на перото са имената, оставили ярка диря в българската и европейска литература. Над 80 знакови имена са родени или работили под липите в рамките само на век.

Атанас Капралов, член на журито и директор на Национален литературен музей – София, поздрави организаторите и участниците в тазгодишното издание на конкурса. „Безкрайно се радвам, че съм гост на този така прекрасен град. Тук има добра симбиоза между различните институти, свързани с културата. Атмосферата е много специална, Стара Загора диша с пълни гърди и живее с изкуството. Пожелавам да продължи своя път и занапред така, защото за литературата времената не са от най-добрите, но хората на духа са тези, които да правят всичко по силите си тя да се възроди и въздигне. България има своето достойно място и на Балканите, и в Европа“, сподели той с публиката.

Националният конкурс за поезия в памет на поета Николай Лилиев се организира от Община Стара Загора, Фондация „Космос – Димитър Брацов“, Дружеството на писателите в града и Регионална библиотека „Захарий Княжески“ с подкрепата на Народно читалище „Акад. Николай Лилиев“ и Народно читалище „Даскал Петър Иванов“.

Гости на събитието в Регионалната библиотека бяха още Диана Атанасова, началник на отдел „Култура“ на Община Стара Загора, Маргарита Крумова, началник на отдел „Туризъм и младежки дейности“, общински съветници, жители и гости на града, ценители на поезията и изкуството. Есенните литературни дни продължават с богата програма до 28 октомври 2023 г.

Изпълнението на шест ръце на Мая Пенкова, Теодора и Тимотей Вълкови от Музикална школа „Фортисимо“ при Народно читалище „Родина“ получи бурни аплодисменти по време на откриващото събитие, както и музикалният поздрав на Вокална студия „Усмивки“.

IMG 2800 

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg