5 октомври – неучебен ден за старозагорските ученици

По повод празника на Стара Загора със заповед на кмета Живко Тодоров 5 октомври 2023 г. е обявен за неучебен ден за учениците от общината. Яслите и детските градини няма да прекъсват своята работа. Празничният ден в Стара Загора започва в 9 часа в Катедрален храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ с молебен, отслужен от Негово високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан.

peti oktomvri

От 9:45 часа венци и цветя ще бъдат положени пред паметника „Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г.“ и символичния камък за възстановяването на града в парк „Пети октомври“.

Ритуалът за издигане на Националното знаме на Република България започва в 10:00 часа на площада пред сградата на общинската администрация. Музикално-поетичен спектакъл „Стара Загора – живо цвете“ ще подарят на старозагорци и гостите на града от 10:30 часа артистите на Драматичен театър „Гео Милев“. Фолклорен концерт с участието на  Детско-юношеския танцов състав „Броеничка“, Гайдарски състав при Народно читалище „Настроение – 2017“,  Детско-юношеския народен хор „Жарава“, фолклорна танцова формация „Орисия“ и Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ започва в 11 часа на площада. По традиция, старозагорски художници нареждат изложба „Есенен салон“ в зала „Байер“. Началото е от 18 часа.

От 16:30 до 19:30 часа, любими лица от малкия екран и риалити форматите „Фермата“, „Гласът на България“ и MasterChef ще допринасят за настроението в центъра на града. Водещи ще бъдат Иван и Андрей, а анимацията е поверена на Батко Тоци.

Кулминацията на празника ще даде вечерният концерт на групата на Иван Drun4Fun, ABBA Real Tribute by ABBA Ring и обичания от поколения българи Владимир Ампов – Графа.

В празничния ден Градската художествена галерия, Регионаленлият исторически музей, Архитектуреният комплекс „Музей на религиите“ и музей „Неолитни жилища“ ще бъдат отворени за посещение от 10 до 18 часа, с вход свободен.

karticka 5 oktomvri 2023 grub 

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg