Обработват парк „Митрополит Методий Кусев“ срещу борова процесионка

Предстои да се извърши еднократна наземна ДДД обработка, като част от комплексен пест мениджмънт срещу борова процесионка на територията на парк „Митрополит Методий Кусев“ (Аязмото) в Стара Загора. Дейностите стартират днес и ще продължат до края на седмицата. Бариерна аерозолна обработка вече е приложена по обходни маршрути в парка по прикачената схема. Тя беше осъществена в периода 11 – 15 октомври 2023 г.

Важно е да се вземат предвид поставените временни ограничения за преминаване на гражданите, избрали Аязмото за разходка и отмора.

През първите дни на месеца, върху 3 800 дка борови гори в предприятие „Държавно горско стопанство – Стара Загора“, включващи и 214 дка общински гори, се извършиха последните за годината въздушни пръскания срещу боровата процесионка. Лесозащитното мероприятие бе съобразено с развитието и биологията на вида.

Борова процесионка (Thaumetopoea pityocampa) е вид молец от семейство Thaumetopoeidae, разред Пеперуди (Thaumetopoea Pityocampa Schiff). Гъсениците от този вид притежават хиляди мънички косъмчета, покриващи тялото им, които съдържат дразнещ протеин, наречен тауметопоеин. При евентуален контакт на власинките от гъсениците с кожа и лигавица, може да се появи болезнено дразнене, а в редки случай алергични реакции (уртикария). Относно потенциално увеличение на популацията на вредителя в региона на Стара Загора, се предприемат навременни мерки. Изготвено е картографиране на засегнатите райони и схематизирането на най-често използваните от населението и всички останали проходими маршрути. Поведението на вредителя изисква и решения, позволяващи ограничаване на миграцията му. Необходимо е да се извършват наземни обработки на терените с биоциди. 

obrabotka

новини Стара Загора  www.infoz.bg

Теми: