Старозагорец подари на родния си град луксозен албум с пощенски картички и снимки на стара Стара Загора

Луксозният албум „Стара Загора и старозагорци в пощенски картички и снимки от края на XIX век до средата на XX век”, за който www.infoz.bg ви съобщи в деня на излизането му от печат, беше официално представен пред препълнената зала в Регионална библиотека "Захарий Княжески".

Събитието е част от честванията на Деня на народните будители - 1 ноември. Двуезичното издание (на български и английски език) е отпечатано с некомерсиална цел. Получиха го всички присъстващи на представянето. Тиражът на албума позволява да достигне до ценители и гости на града. То достига до хората и чрез библиотеките и читалищата в региона на Стара Загора.

Албумът представя частна колекция от пощенски картички и снимки, свързани със Стара Загора, собственост на Неделчо Митев – старозагорец, който живее в София, но е дълбоко свързан с родния си град. Издател е Регионална библиотека "Захарий Княжески", а отпечатването на албума е финансирано от собственика на колекцията. Автор на текстовете и съставител е Снежана Маринова, преводът е на Нина Василева. Сбирката включва над 200 картички и снимки и представя сгради, улици, събития, личности от края на XIX до средата на XX век.

Албумът беше представен от Любомир Юруков - колекционер, издател и главен редактор на списание "Минало".

"Това е книга, която ще остане като паметник на историческото представяне на Стара Загора. Преди десетина дни, когато я получих изпитах тройна благородна завист - като издател, професионален историк и колекционер на пощенски картички, снимки и документи. Завистта ми беше на първо място провокирана от това, че благодарение на общите усилия на Неделчо Митев, на Регионалната библиотека в Стара Загора, с голямото идейно участие на Снежана Маринова, беше реализирано това издание" - каза Любомир Юруков.

Той заяви, че албумът има историческа ценност, защото проследява развитие на Стара Загора. Акцентира и на професионалната полиграфия на изданието, която е дело на журналиста и собствени на информационния сайт www.infoz.bg Илко Груев.

"Като говорим за историческата и познавателна стойност, трябва да отдадем на първо място нужното почитание на Снежана Маринова, която е направила прекрасен предговор. На трето място благородната ми завист е към Неделчо Митев, който е успял да събере за един относително кратък период една много хубава колекция, от която вие виждате само една представителна част. Наред с пощенските картички, тук има уникални снимки - както на старозагорци, които са живели и творили в този град, така и на някои събития. Разлиствайки изданието ще видите една великолепна снимка на дружество на трезвениците, издигнали в града лозунг "Да живее трезвеността!". В този винарски край, да издигнеш такова нещо в 20-те години е доста впечатляващо" - коментира още издателят на списание "Минало".

Любомир Юруков каза още, че в албума присъстват уникални снимки и литографии от началото на 20 век. На тези, които са изключителна рядкост, акцентира съставителят на луксозното издание и автор на текстовете Снежана Маринова.

„За една от снимките си струва да разкажем специално, защото е откритие. През 2008 г. професорът от Софийския университет Димитър Веселинов издава в книга изследването си за българските студенти на Фердинанд дьо Сосюр (1857 – 1913), швейцарски езиковед, основоположник на семиотиката, професор в Париж и Женева, работил в областта на индоевропейското и общото езикознание. Сред студентите му има десетината българи, и сред тези българи една старозагорка. По документи от университета в Швейцария, проф. Веселинов изважда името на тази девойка. Това е Деша Пиперова, родена на 25 септември 1878 г. През 1902 г. Деша Пиперова завършва следването и се завръща в България. Въпреки усилията на проф. Веселинов и дългогодишните издирвания на историци и библиотекари, не успяхме да „уловим“ следите на Деша Пипера в Стара Загора. И ето, че в колекцията намираме портрет на девойка, датиран от 6 май 1897 г., с текст на гърба и подпис Д. Пиперова. След анализ и съпоставяне имаме пълно основание да смятаме, че на снимката е същата блестяща студентка Деша Пиперова. Една история, разкрила се след почти 120 години. Благодарение на Неделчо Митев намерихме тази снимка" - каза Снежана Маринова.

Най-старата снимка, включена в албума, е с дата 8 ноември 1895 г. от фотографа Иван А. Карастоянов – уникален портрет с авторски надпис на Анастасия Тошева – учителка и създателка на девическото образование в Стара Загора. Най-старата пощенска картичка е от 1902 г. и показва пет популярни за онова време места от Стара Загора.

"Искам да благодаря на всички, участвали в създаването на това бижу. Благодаря на моя много добър приятел Иван Бърнев (Буби) - един от най-видните национални колекционери. От него дойде началото на колекционерската ми страст. Специално благодаря на Илко Груев за неговата невероятно професионална работа. Не на последно място благодаря на Снежана Маринова. Поздравявам я и за вълнуващия и емоционален предговор. Той е врата към книгата и представя съдържанието ѝ по възможно най-вдъхновения начин" - заяви по време на представянето на изданието Неделчо Митев - собственикът на колекцията и вдъхновител за нейното публикуване.

На представянето присъства зам.-областният управител на Стара Загора Маноил Манев, който връчи на Неделчо Митев поздравителен адрес от областния управител Георги Ранов.

"Чаках тази книга с нетърпение, защото знаех за нея от нашия приятел Иван Бърнев. Той ми разказваше, че в нея ще има много интересни картички и снимки. Имам една болка, че нямам запазен спомен за къщата на дядо ми. В този албум видях силуета ѝ в далечината. Много Ви благодаря! Всички шовинисти заралии приветстваме, това което направихте с Вашата колекция и с това издание" - каза Маноил Манев.

Представянето на луксозния албум „Стара Загора и старозагорци в пощенски картички и снимки от края на XIX век до средата на XX век” в Регионална библиотека "Захарий Княжески" завърши с раздаване на многобройни автографи.

Любомир Юруков подари на библиотеката стари пощенски картички и снимки на Стара Загора.

poshtenski kartichki stara zagora 3

poshtenski kartichki stara zagora 2

postcards edit p11 p124 2

postcards edit p11 p124 1

postcards edit p11 p124 3

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24