Кандидати за общински съветници обжалват изборите заради неотчетени преференции

Кандидати за общински съветници от различни политически сили обжалват определянето на състава на Общинския съвет в Стара Загора, заради неотчетени преференции, съобщиха от пресцентъра на Административния съд.

Жалбите са от: Силвия Велева от листата на Народен съюз; от Христо Недялков - кандидат за общински съветник от партия ГЕРБ; адв. Ивелина Илиева, в качеството ѝ на пълномощник и участник в изборите, Димитър Чорбаджиев, Милко Чанков и Петя Арнаудова - всички от Реформаторски блок; Николай Димитров - кандидат за общински съветник от Народен съюз.

Те оспорват избора с мотива, че не са им отчетени правилно преференциите, които са получили, и искат ръчно преброяване на бюлетините.

Живка Жекова - кандидат за кмет на Реформаторския блок в старозагорското село Самуилово обжалва изборите за кмет на кметство чрез адв. Ивелина Илиева.

Николай Будаков - кандидат за общински съветник от Българска социалистическа партия в Братя Даскалови оспорва определянето на състава на Общинския съвет, също заради неотчетени преференции в негова полза.

Кандидатът за общински съветник от Реформаторския блок Милко Чанков в Стара Загора е подал и персонална жалба против решение на Общинската избирателна комисия за избирането за общински съветник на Румен Ройдeв от същата листа.

Против решението на ОИК - Стара Загора за обявяване на резултатите на общински съветници още: Гочо Карагьозов и Станислав Стоянов от листата на ГЕРБ.

Янко Янков, представляващ местна коалиция "Истината за Стара Загора", обжалва решението на Общинската избирателна комисия в областния град, с което са обявени резултатите от проведените местни изори 2015 г. в Община Стара Загора.

Две жалби срещу състава на Общинския съвет са подадени от Калоян Петров от Реформаторския блок и от Николай Колев от Народен съоз.

Изброените до момента жалби се обработват и ще бъдат разпределени на съдиите в Административен съд за разпореждане по тях.

Жалба заради неотчетени преференции е постъпила и от Никола Будаков - кандидат за общински съветник от листата на АБВ в Чирпан, който оспорва и изборите за кмет на общината.

Местни избори 2015

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

Светът

Броят на жертвите от разрушителното земетресение в Турция в петък достигна до 36, а над 1600 са ранените. Земетресението с магнитуд от 6,8 по скалата на Рихтер беше последвано от над 700 вторични труса с магнитуд от над 4. Земетресението разлюля провинция Елязъг, намираща се на около 550 км източно от столицата Анкара.

* * *
По данни на китайските власти с новия вирус са се заразили 2051 човека и 56 са починали. В китайския град Ухан ще започне строеж на втора болница за лечение на пациенти с новия коронавирус. Болницата ще разполага с 1300 легла и по план до 2 седмици трябва да е завършена. Строителството на първата болница, предназначена за пациенти с новото заболяване, е в ход и се очаква да приключи до 3 февруари

* * *
Властите в Китай обявиха, че разширяват обхвата на мерките за ограничаване на разпространението на новия вирус. Забранени са всички екскурзии вътре и извън страната. През миналата седмица към 13-те града, които вече са под карантина в провинцията, са добавени още 5. От света са изолирани около 56 милиона души. Мерките включват прекъсване на транспортните връзки до и от тези градове. Никой не може да напуска град Ухан и другите градове под карантина. Летища и гари са затворени и се охраняват от военни. Общественият транспорт (метро и автобуси) също не работи. Излизането на открито изисква задължително носене на предпазни маски

* * *
Британската кралица Елизабет Втора одобри законопроекта за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това беше последната официална стъпка и с нея законопроектът да стане действащ закон, а чрез него се определя Брекзит на 31 януари

На подобна тема