Валентина Бонева: Това е най-лошият изборен резултат за БСП за последните 25 години

Победата на ГЕРБ в Стара Загора е категорична. Поздравявам кмета Живко Тодоров. Резултат от 79% на първи тур е впечатляващ. Това заяви на пресконференция общинският председател на БСП - Стара Загора Валентина Бонева.

Тя призна, че за столетницата резултатът, постигнат на местните избори, е най-лошият за последните 25 години. Една от причините са слаби партийни структури и, че БСП не е успяла да се възстанови от тежката загуба на парламентарните избори през 2014 г.

"Изборните резултати са слаби за цялата опозиция" - добави д-р Стефан Шишков.

"Това, че сме втора сила в страната не е повод за положителни оценки. Спрямо местните избори през 2011 г. получихме два пъти по-малко гласове. Резултатите ни безспорно са слаби. В 40 секционни избирателни комисии в общината сме трета политическа сила, а в 15 - четвърта" - посочи Валентина Бонева, която ще бъде ръководител в Общинския съвет на Стара Загора на групата на местна коалиция "БСП лява България - за Стара Загора".

"Преференциите доведоха до пълно пренареждане на листата. Като партия и коалиция дадохме лош знак с това, че кандидатът ни за кмет д-р Стефан Шишков не успя да влезе в Общинския съвет на Стара Загора" - коментира Валентина Бонева. Тя каза още, че преференциите не са били коректно отчетени, но лявата коалиция в Стара Загора е взела решение да не внася жалби в Административния съд.

Заради лошите резултати на местните избори оставки подадоха Борис Боричев, като зам.-председател на Общинския съвет на БСП - Стара Загора и трима членове на Изпълнителното бюро.

"Не смятам, че точно те трябва да поемат отговорността. Що се отнася до моята оставка, поиска ми я само проф. Бойчо Биволарски (б. а. новоизбран общински съветник, който беше 18-и в листата на лявата коалиция, но влезе четвърти с 268 преференции), но не беше подкрепен от останалите членове. Към момента оставка няма да подавам" - заяви Валентина Бонева.

Тя добави, че групата на левицата в местния парламент ще бъде конструктивна опозиция и се надява, че обещанието на ГЕРБ, че ще работят в консенсус с всички политически сили в Общинския съвет, реално ще бъде изпълнено.

Общинският съветник от лявата коалиция Иван Митров съобщи, че ще внесе предложение местните старейшини да работят без финансови възнаграждения в новия Общински съвет на Стара Загора.

Местна коалиция "БСП лява България - за Стара Загора получи 10,62% подкрепа за общински съветници, а кандидатът ѝ за кмет д-р Стефан Шишков - 9,43%. Коалицията спечели 6 места в Общинския съвет, като листата беше изцяло пренаредена чрез преференции.

1. Валентина Бонева - водач
2. Климент Пенчев - на 23-то място в листата, но стана втори с 394 преференции
3. Даниела Лекина - на 9-то място в листата под № 9 в бюлетината, но стана трета с 365 преференции
4. Бойчо Биволарски - на 18-то място в листата, но стана четвърти с 268 преференции
5. Иван Митров - на 25-о място в листата, но стана пети със 195 преференции
6. Кольо Димов - на 28-о място в листата, но стана шести със 193 преференции.

Иван Митров, д-р Стефан Шишков, Валентина Бонева, Кольо Димов и Климент Пенчен

На снимката: Иван Митров, д-р Стефан Шишков, Валентина Бонева, Кольо Димов и Климент Пенчев

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

Теми: