Ритуално зарязаха лозята на Тракийски университет

Тракийски университет отбеляза Трифон Зарезан с ритуално зарязване на университетските лозя на територията на Академичен технологичен комплекс - в лозовия масив, използван за учебно-опитни цели на студентите. Ректорът проф. Добри Ярков поздрави гостите, които уважиха празника. „За мен днес е един голям празник и е привилегия, че мога да Ви поздравя.

Тракийският университет е университет на традициите и това го показваме с нашите 100-годишни факултети – Аграрен и Ветеринарномедицински. Ние искаме да възпитаваме нашите студенти в традициите, християнските ценности и любов към земята и българското. Ние стъпваме на здравите традиции и гледаме напред“ – обърна се към присъстващите проф. Ярков.

Под звуците на гайда проф. Диян Георгиев – декан на Аграрния факултет и д-р Емил Димитров – директор на Академичен технологичен комплекс зарязаха лозята и ги поляха с руйно червено вино, като пожелаха и тази година да е плодородна, лозята да са пълни с гроздове, а бъчвите – с божествено вино.

Гости на празника бяха представители на местна и държавна власт, партньори и приятели на Тракийския университет.

Молебен за здраве и плодородие отслужиха свещеници от Старозагорската света митрополия.

За доброто настроение на празника се погрижиха фолклорен ансамбъл „Настроение“, гайдарят Слави Славов и певицата Гергана Господинова.

trifon zarezan 1

trifon zarezan 2

новини Стара Загора  www.infoz.bg

Теми: