По-високи изисквания за храната в училище

Допълнение към наредбата за предлаганите храни в учебните заведения може да доведе масово до затваряне на бюфетите в училищата. Това е мнението на управителя на общинското дружество „Ученическо хранене“ в Стара Загора Наташа Митева.

Наташа Митева - управител на общинското дружество Ученическо хранене в Стара ЗагораПричината е въведената рестрикция, според която по лафките, от които учениците си купуват закуски вече няма да се продават продукти с палмови мазнини. Оказва се, обаче, че те се съдържат дори и в най-скъпите и качествени шоколади. Почти всички захарни изделия се произвеждат с вече неприемливите палмови мазнини, твърди Наташа Митева, което означава, че в училищните бюфети остава да се продават само вода и пресни сокове без консерванти. Учениците, от своя страна ще си потърсят алтернатива в околните магазини и заведения за бързо хранене, с които са обградени повечето училища. Там забраните не важат и децата имат лесен достъп до всякакви храни, включително и до тези с окачествените като вредни, обяснява Наташа Митева. chocolate childЧесто учениците пресичат улици, за да стигнат до най-близкия павилион, бързат, за да се вместят в рамките на междучасието от 5 - 10 минути и с това поставят в риск здравето си. Затова, според управителя на „Ученическо хранене“ забраните за храните, които се продават вътре в училище, трябва да важат и за търговските обекти, които се намират в радиус от 500 метра около учебната сграда, ако действително идеята е децата да се хранят здравословно.

Допълнението на Наредба № 9 на Министерството на земеделието и храните предвижда срок от една година, като гратисен период, за да се въведе предлагането на храни без палмови мазнини. Това е и срокът, в който производителите могат да помислят и да сменят технологията си за производство на сладки изделия, така че да отговарят на новите изисквания. Освен това доставките в ученическите бюфети и в момента се извършват по силата на договори с търговци и обществени поръчки, които няма как да бъдат прекратени веднага. Друг момент, който регламентира допълнението към Наредба № 9, публикувана в държавен вестник на 3 ноември 2015 г. е качеството на продуктите, които се използват за приготвянето на топлата храна на учениците. В обедните менюта и в момента се влагат само съставки по Български държавен стандарт, така че това изискване не е ново за нас, коментира Наташа Митева. Най-честите посетители на столове са по-малките ученици. Срещу 1,70 лева те хапват супа, основно ястие и десерт, минимум два пъти в седмицата в менюто им има пресни плодове, а пърженото е строго забранено. Наташа Митева не очаква новите правила да доведат до скок в цената на купоните, но пък те обричат училищните бюфети на закриване. За общинската фирма „Ученическо хранене“ това означава и 15 работни места по-малко.

infoz autor Анна Турлакова | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24