Тържествено честване на 3 март 2024 г. в Стара Загора с 300-метровото българско знаме

Националният празник на България – 3 март 2024 г. ще бъде отбелязан в Стара Загора отново с паметното шествие „За Свободата… Да развеем българското знаме!“. По повод 146 години от Освобождението в 10:15 часа пред паметниците, посветени на Трети март, ще бъдат поставени венци и цветя в знак на признателност.

IMG 5608

Ритуалът за издигане на Националното знаме на Република България ще започне в 10:30 часа на площада пред Община Стара Загора. Паметното шествие с 300-метровия трибагреник ще тръгне в 11:00 часа и ще пристигне в 11:45 часа на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“. Там е предвидена и специална музикална програма, в която ще участва българска певица Невена Цонева.

Разнообразни и тази година ще бъдат съпътстващите празника събития. Регионалният исторически музей ще работи с вход свободен, а изложби ще бъдат представени в експозиционните зали в Стара Загора. Училища и детски градини отново ще подготвят свои събития, с които да отбележат Националния празник. В автобусите и тролейбусите на градския транспорт ще звучат патриотични песни.


* * *

Филм, посветен на подвига на опълченците на Шипка, които безстрашно дадоха живота си за свободата на България и оставиха незаличима следа в историята ни със себеотрицанието си, беше излъчен на 3 март 2024 г. премиерно на Паметника „Шипка“ и на площада „Севтополис“ в Казанлък.

Филмът е дело на арх. Пламен Мирянов и неговата фондация „Нашият дом е България“, които от години посвещават работата си на паметни за България събития и герои. „В последните години сякаш изгубихме голяма част от достойнствата на опълченците на Шипка и искаме със смирение и гордост да си припомним за тях, за себеотрицанието им и за това колко много им дължим – свободата си“ – споделя режисьорът на филма арх. Пламен Мирянов.

„Опълченците на Шипка“ е част от поредицата документални филми на фондация „Нашият дом е България“, посветени на важни събития и личности от българската история, чиято основна цел е издигане на националното самочувствие и дух на българите, популяризиране красотата на родината и съхранение на националните ни традиции, фолклор, култура, чест и достойнство на България.

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема