Художествената галерия представя изложба на открито в центъра на Стара Загора

Изображения на оригинални произведения на Стара Загора през годините, представени през призмата на графичното изкуство, могат да разгледат старозагорци и гости на града. Картините са подбрани от 19 художници, а 28 са таблата, намиращи се на изложбената алея в парк „Пети октомври“, съобщиха от пресцентъра на Общината.

На откриването на експозицията под надслов „Стара Загора в картини“ поздрав към екипа на Галерията отправи зам.-кметът на община Стара Загора Надежда Чакърова.

„За мен е удоволствие да присъствам на откриването на тази специална изложба, даваща толкова хубави спомени за града ни. Идеята да бъдат пресъздадени тези творби на открито и всеки да може да се докосне до тях е вълшебна и се надявам занапред Галерията да ни изненадва с още такива инициативи, даващи живот на изкуството в Стара Загора“ – каза Надежда Чакърова.

Директорът на Художествената галерия в Стара Загора д-р Катя Тинева-Гюрковска разказа подробности за подготовката на изложбата. „Особено сме щастливи днес да открием малко по-необичайна изложба, представяща колекцията на Галерията, старозагорски художници и обичани произведения. Нашето желание е да дадем едно начало от пъстри събития на открито, за да популяризираме богатствата на града ни. Благодарни сме за подкрепата и съдействието на Община Стара Загора и отдел „Култура“, както и на зам.-кмета Надежда Чакърова, която днес е тук, за да открием заедно това паметно за нас събитие“ – каза д-р Катя Тинева–Гюрковска.

Експозицията е с творби, създадени от няколко поколения предимно старозагорски художници като Васил Маринов, Димитър Гюдженов, Димитър Караджов, Константин Трингов, Петър Славов, Руси Карабиберов, Тодор Калпакчиев, Петър Русков, Георги Славов, Иван Попчев и др.

izlozhba

chakarova

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема