Международният франкофонски ученически театрален фестивал ще се проведе в Стара Загора

За шеста година Стара Загора ще бъде домакин на Международния франкофонски ученически театрален фестивал. Той се провежда за 22 път от 1993 г. От 17 до 19 април 2015 г. ще се представят 16 трупи ученици на възраст от 14 до 19 г., изучаващи френски език в професионални или общообразователни училища.

Международният франкофонски ученически театрален фестивал - Стара ЗагораСпектаклите ще бъдат на френски език и с продължителност от 15 до 20 минути.

Извън състезателната програма ще участват три трупи - от френското училище „Виктор Юго“ и 9-та Езикова гимназия „Ламартин” от София с пиесата „Les quatre éléments” в триезична версия по текстове на учителите по френски език, трупата на гимназия „Добри Войников” от София, лауреат и носител на Златната маска 2014, която ще постави на сцената пиесата "Следобедни игри" по текст на Рома Майо и трупата на Гимназия по икономика „Г.С.Раковски” от Ямбол със спектакъла „Делото Синя брада”.

Извън състезателната си част фестивалът включва обучение по театрални техники на преподавателите под ръководството на френската режисьорка Еманюел Кордолиани, обиколки на града, театрални „мачове” по импровизация за всички участници и др.

Община Стара Загора е партньор на организаторите от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ), с подкрепата на Френски институт-България и Алианс франсез.

Зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова е член на Организационния комитет и на журито на фестивала, съобщиха от пресцентъра на Общината.

infoz autor www.infoz.bg