Почина дългогодишната солистка на Държавна опера – Стара Загора Мария Клинчева

Почина дългогодишният солист на Държавна опера – Стара Загора Мария Клинчева – оперна прима, дама с висота, достойнство и грация, топъл и земен човек за обичане! – съобщиха от Старозагорската опера. Мария Клинчева трайно свърза своята житейска и артистична съдба с първия извънстоличен оперен театър – Старозагорска опера. В продължение на повече от четири десетилетия тя се превъплъщава в десетки роли и оформя облика на културния живот в Стара Загора, носител е на Наградата „Стара Загора“.

Гостува и в много други страни по света.

Мария Клинчева е родена в Панагюрище на 16 септември 1943 година. На 16-годишна възраст е приета в Музикалното училище в Пловдив, в класа на Люба Дмитриева – завършила оперно пеене в Париж, след което пяла в Парижката Гранд опера. През 1964 година Мария Клинчева е приета в Музикалната академия в София, в класа по оперно пеене на проф. Цветана Дякович. След завършване на висшето си образование заминава за Италия. Получава стипендия от италианска страна и започва да се обучава в Академия Киджана в Сиена, където нейни преподаватели са Мария Канильия и световноизвестният оперен певец Маестро Джино Беки. Следват четири години, в които Мария Клинчева продължава своето усъвършенстване по оперно пеене, като стипендиант в Академия „Санта Чечилия“ в Рим, във Флоренция и в студия към Театро Комунале. През 1972 година се завръща в България с договорите си за концерти в Италия през различните сезони. Назначена е в Държавна опера – Стара Загора.

Остава в града на липите и отдава сърцето си на сцената на операта в града. С всеотдайност и вдъхновение, с изключителните си качества, примата изиграва около 50 роли, голямата част от тях главни. До последно продължи да работи като педагог и преводач на опери от италиански език за своята любима Старозагорска опера.

Самото и излъчване, говор, държание бяха на истинска Прима и аристократ – от поколението, от което останаха малцина представители. Тя бе пример и вдъхновение за младите оперни певци. Беше много с много висок духовен ръст, с безкрайни духовни хоризонти и едновременно с това – земна, достъпна и близка.

Огромна е скръбта ни.

Поклон, Мария!

Светъл път!

От колегите от Държавна опера – Стара Загора

Поклонението е на 14 февруари в 10 часа в Храм „Свети Димитър“. Погребението е от 11 часа в Централен гробищен парк.

klincheva

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема