Кметът Живко Тодоров предлага създаване на общинско предприятие „Арт сцена – Стара Загора“

В Общински съвет Стара Загора е внесен проект на Правилник за дейността на общинско предприятие „ Арт сцена – Стара Загора“. Община Стара Загора е собственик на Културен център „Стара Загора“, Летен театър, Драматичен театър „Гео Милев“ и Опера – Стара Загора. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.

Всички те са с предназначение на сгради за култура и изкуство и служат за осъществяване на функциите на местната власт по осигуряване на среда и възможности за създаване и представяне на културен и творчески продукт, с фокус върху местната общност и гостите на града и общината.

„Предназначението на сградите за култура и изкуство предполага организирането на управлението им съобразно икономическите механизми и правила, наложени в сферата на създаване, управление и представяне на културните продукти. Това обуславя и създаването на отделно звено в структурата на общинската администрация и обособяването му като общинско предприятие „Арт сцена – Стара Загора“ за стопанисване и управление на посочените имоти като обекти за организиране и провеждане на театрални представления и други сценични, културни, образователни, развлекателни и конгресни събития“, се казва в предложението.

Предприятието ще управлява още и дейностите, свързани с инициираните и организирани от него нови събития и инициативи в сферата на културата – фестивали, концерти, конкурси, с цел обогатяване на календара на културните събития на Община Стара Загора и реализиране на приходи чрез продажба на билети.

Целта е повишаване на качеството, ефективността и ефикасността на дейността в сферата на управление на имоти общинска собственост, предназначени за задоволяване на културни потребности на общността, организиране и представяне на културни продукти и събития, театрални и други постановки, фестивали, концерти и др. артистични прояви.

На основание чл. 26, ал. 4 от Закона за нормативните актове, в 30-дневен срок от публикуване на обявлението ще се приемат предложения, мнения и становища по проекта на Правилник за дейността на Общинско предприятие „Арт сцена – Стара Загора“, които могат да се изпращат на следната електронна поща: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Предстои и провеждането на обществено обсъждане, което ще бъде обявено допълнително на сайта на Община Стара Загора.

Целия Правилник може да видите на https://www.starazagora.bg/bg/proekti-na-naredbi/proekt-na-pravilnik-za-deynostta-na-obshtisnko-predpriyatie-art-stsena-stara-zagora.

leten teatar 1

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема