Започва премахването на сухи и паднали дървета в парк „Митрополит Методий Кусев“

От 12 април 2024 г. започва отстраняването на паднали сухи клони и дървета в парк „Митрополит Методий Кусев“. Днес на изнесена пресконференция в парка заместник-кметът с ресор „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“ на община Стара Загора Радостин Танев разясни етапите и начина на премахване.

IMG 4548

„Ще започнем поетапно прочистване в целия парк на падналите и наклонени дървета, на 10 метра навътре от всяка от алеите. Здрави дървета няма да бъдат рязани, само тези които са опасни както за развитието на фауната, така и за посетителите. Искам гражданите на Стара Загора да са наясно, че всяко едно от тези дървета е обследвано и описано от Община Стара Загора съвместно с Държавно горско стопанство. Когато започне прочистването, ние ще следим много внимателно целия процес“ – поясни той.

След извършено заснемане е установено, че има 417 паднали дървета и 78 наклонени такива. Поетапно на мястото на премахнатите дървета ще бъдат засадени нови от същия дървесен вид.

„Гражданите трябва да бъдат внимателни, тъй като ще има техника, а дърветата ще бъдат изнасяни на алеите.“, предупреди Танев.

Той изказа благодарност на фирмите, които са се отзовали на поканата и ще се включат с хора и техника. Това са Холдинг „Загора“, „Медина Мед“, „Пещострой“, ТЕЦ „Марица изток 2“ и Граждански клуб „Липа“.

Танев допълни, че Аязмото е най-хубавият парк в града на липите и целогодишно е пълен с хора. Той призова посетителите да бъдат внимателни и да следват мерките за безопасност.

Участници в пресконференцията бяха още Славин Янакиев, представител на Холдинга и ГК „Липа“, инж. Иван Чергеланов – директор на ДГС – Стара Загора, Пламен Йорданов – началник на отдел „Екология, озеленяване и гори“ към Община Стара Загора и експерти.

Очаква се дейностите по прочистването на парка да продължат до 10 дни.

IMG 4529

IMG 4567

новини Стара Загора  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема