В Стара Загора ще се проведе Фестивал „От Августа Траяна до Боруй“

Община Стара Загора и Регионален исторически музей – Стара Загора организират първия по рода си фестивал, който ще покаже обичаите на предците ни, както и осъществяването на исторически реконструкции на бит, облекло, въоръжение и пр. Той ще се проведе на 18 и 19 май 2024 г. в Античния форумен комплекс „Августа Траяна“ в Стара Загора.

plakat festival

Посетителите ще се насладят на възстановки на занаяти, бит, традиции и бойно снаряжение, които ще пресъздадат ярки картини от живота в античната Августа Траяна и средновековния Боруй.

Атракциите на фестивала включват модно ревю на антично и средновековно облекло, дегустация на медовина, представяне на средновековна кухня, стрелба с лък, гладиаторски битки, римска медицина, антични настолни игри и изобретения.

Първият фестивален ден ще завърши с концерти на музикалните формации „Ксана“ и „Летящи номади“. Акцент в програмата на втория фестивален ден ще бъде беседата „Бронирането на воина“, към която ще се проведат демонстрации на антично и средновековно въоръжение.

Входът е свободен. Специално участие в програмата ще имат СНЦ „Търновци“, Сдружение „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“, Сдружение за исторически възстановки „Чигот“ – Варна, Свободни реконструктори от България, Музикалните групи „Ксана“ и „Летящи номади“.

ПРОГРАМА

18 май (събота)

09:30 Дефиле на участниците от площада пред Община Стара Загора до Античен форум „Августа Траяна“

10:00 Официално откриване на фестивала на сцената на Античен форум

10:30 – 17:00 Демонстрации на занаяти, бит и традиции, монетосечене, грънчарство, тъкане на кори, стрелба с лък и др.

10:30 „Модата през вековете“ – модно ревю на антично и средновековно облекло

11:30 Религиозен диспут, римски процес

12:00 Демонстрации на средновековна кухня

12:30 „Медовината през вековете“ – дегустационна лекция за медените питиета от Античността, Средновековието и в наши дни

14:00 Античен театър, рецитал на антична поезия, гладиаторски игри, римска медицина, антични настолни игри и изобретения

16:00 Бойни демонстрации

17:00 Концерт на антична и средновековна музика на групите „Ксана“ и „Летящи номади“

19 май (неделя)

10:00 – 13:00 Демонстрации на занаяти, бит и традиции, монетосечене, грънчарство, тъкане на кори, стрелба с лък и др.

10:00 „Бронирането на воина“ – беседа и демонстрация на античното и средновековното въоръжение

10:00 Античен театър, рецитал на антична поезия, гладиаторски игри, римска медицина, антични настолни игри и изобретения

11:30 Бойни игри

13:00 Закриване на фестивала.

новини Стара Загора  www.infoz.bg