Създава се алтернативен таршрут от индустриалната зона на Стара Загора до западната част на града

Създава се алтернативен маршрут от индустриалната зона на Стара Загора до западната част на града

25 млн. лева е цялата стойност на проектната идея за продължението на бул. „Славянски“ в Стара Загора (от ул. „Георги Байданов“ до ул. „Алеко Константинов“) и изграждане на кръстовище с кръгово движение на бул. „България“. С тази идея Община Стара Загора ще кандидатства за финансиране по Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г., Приоритет 1. „Интегрирано градско развитие“.

Това стана известно след пресконференция на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и зам.-кметовете на общината.

В действащия общ устройствен план на град Стара Загора, одобрен с решение № 1158 по протокол 55/26.05.2011 г. от Общински съвет Стара Загора, е предвидено продължение на бул. „Славянски“ до включването му в бул. „България“. Новопроектираната отсечка от бул. „Славянски“ е улица трети клас. Транспортната комуникация е от първостепенна улична мрежа на града. Улицата е от голямо значение за преминаване на транзитен поток от индустриалната зона към кв. „Железник“ и западния изход на града към гр. Чирпан или път ІІ-66. Тази транспортна комуникация значително ще намали движението от централна градска част и бул. „България“.

Проектирана е с две пътни платна с ширина 7,50 метра всяко и с по две ленти за движение, с ширина по 3,75 метра за всяка лента. Предвидена е зелена разделителна ивица с ширина 3 метра. Тротоарите са по 2 метра от двете страни. Велоалеите са проектирани по цялата дължина на улицата, еднопосочни са и са с ширина 2 метра. Между велосипедните алеи и платното за движение са предвидени зелени ивици с ширина 1 метър. За връзката между бул. „Славянски“ и ул. „Капитан Петко войвода“ е предвидено кръгово кръстовище с радиус 11 метра.

В сумата от тези 25 млн. лева влизат още изграждането на велоалея, канализация, водоснабдяване, улично осветление и 6 броя уширения („джобове“) за автобуси. Предвидени са още 6 спиркови заслона и 6 табла на телематиката. Също така се предвижда и създаването на 2 бързозарядни станции за зареждане на електрически автомобили и по цялото трасе ще се изгражда видеонаблюдение.

„По този начин целият южен трафик, който минава през Индустриалната зона, ще може да стигне абсолютно безпрепятствено до кв. „Железник“ и по алтернативен маршрут, който нямаме в момента“, обясни вчера кметът Живко Тодоров.

Той информира и за съществуващото намерение на Община Стара Загора за обновяване на спирковите заслони. „Ние сме получавали много сигнали, знаете, че спирките в Стара Загора са прозрачни, включително и таванът им и това създава неудобство на гражданите през лятото, когато ги напича слънцето. Има проектни идеи за подмяна на заслоните на спирките от градския транспорт и как трябва да изглеждат“, оповести кметът.

Коментирайки същата тема, зам.-кметът с ресор „Транспорт, екология, инвестиции и зелен преход“ Радостин Танев съобщи, че покрай спирковите заслони друго предстоящо обновление е пускането на обществена поръчка за поддръжка на таблата от телематиката. „По-важното е, че в поддръжката сме предвидили и обновяване на таблата, тъй като технологията е на 7 години. Това, което искаме ние, е в следващите няколко години таблата да станат напълно адекватни на времето ни“, отбеляза Радостин Танев.

press kmet stara zagora

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg

На подобна тема