Празнично шествие и много събития по повод 24 май в Стара Загора

По повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще се проведе традиционното шествие в Стара Загора. Тържественото честване ще започне в 10 часа с ритуал за издигане на Националното знаме на Република България.

Молебен ще отслужи Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан. Празничното шествие започва в 10:30 часа, от площада пред сградата на Общината и ще премине по бул. „Цар Симеон Велики“.

Концерт на детски фолклорни, танцови и певчески формации от читалищата от община Стара Загора ще огласи площада в 12:00 часа, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

По случай празника ще бъдат организирани и редица съпътстващи събития. Изкуството на дърворезбата – уъркшоп за деца предвижда Художествена галерия – Стара Загора от 11.00 часа (с предварително записване). От 15:00 часа Регионален исторически музей – Стара Загора кани на детска работилничка по калиграфия. Изложбена зала „Лубор Байер“ от 17:00 часа показва „75 години Райчо Чакъров“ – колекция от лични графики, дарение на галерията в Стара Загора.

От 18:00 часа, отново в Художествената галерия организират клавирен концерт на проф. Жени Захариева с коментар и творби от Лудвиг ван Бетховен, Роберт Шуман, Йохан Брамс, Клара Шуман, Фредерик Шопен и други.

Отворени за безплатно посещение ще бъдат Художествена галерия – Стара Загора, Регионалният исторически музей в Стара Загора и Музей „Неолитни жилища“

Подробна програма за празничния месец май 2024 г.

24 mai 

 

новини Стара Загора  www.infoz.bg