"Кармен" - на сцената на Държавна опера Стара Загора на 18 ноември

Старозагорската опера ще представи „Кармен” от Жорж Бизе на 18 ноември 2015 г. от 19:00 часа. В ролята на Кармен ще дебютира младата солистка на Старозагорската опера Михаела Берова.

Ivo MainenНа диригентския пулт ще застане талантливият млад холандски диригент Иво Майнен – носител на трета награда от тазгодишното издание на Международния конкурс за оперни диригенти Blue Danube - Русе 2015. Държавна опера Стара Загора се присъедини към наградния фонд на този уникален по рода си конкурс с предоставяне на възможност на носителите на награди да дирижират спектакли от репертоара на театъра.

Операта „Кармен” е най-ярката творба на френския композитор Жорж Бизе. Опера, която е своеобразен феномен в оперната литература – заглавието се определя от ценителите и музикалните специалисти като най-популярната и обичана опера на всички времена. Затова вече 140 години след написването ѝ и първото ѝ представяне в Парижката Опера Комик (1875г.), „Кармен” не слиза от афишите на всички оперни театри по света. Не прави изключение и Старозагорската опера. През лятото на сцената на Античния форум бе представена нова сценична версия на операта „Кармен”, а през месец октомври – шедьовърът та Жорж Бизе влезе с голям успех в оперната зала. Режисьор на спектакъла е Георги Динев, сценична адаптация Димо Костадинов, диригент на хора Младен Станев.

Михаела БероваНа 18 ноември зрителите ще се срещнат с изкуството на великолепните солисти на Старозагорската опера – новата Кармен - Михаела Берова ще си партнира с Борис Тасков в ролята на Дон Хозе, Александър Крунев ще се изяви като Ескамилио. За първи път в богата си творческа кариера Елена Баръмова ще дебютира в ролята на Микаела.

Яница Нешева и Емилия Джурова ще се представят в ролите на Фраскита и Мерцедес, Евгений Арабаджиев – Цунига, Ивайло Йовчев – Ремендадо, Любомир Петков – Моралес, Теодор Петков – Данкайро и др. Участват хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора, Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“ и Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур”.

Михаела Берова е родена на 9 март 1988 г. в артистично семейство в Стара Загора. През 2007 г. завършва НУМСИ „Христина Морфова” - Стара Загора в класа по кларинет на Златко Стойчев. Същата година започва да учи пеене при проф. Реса Колева. През 2013 г. завършва магистратура по класическо пеене в НМА „Проф. Панчо Владигеров” - София в класа на доц. Иванка Нинова и специализира при нея. През 2014 г. участва по програма „Студентски практики” в продукции на Държавна опера - Пловдив.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на пресцентъра на Държавна опера Стара Загора)Кога приключва ремонтът на пешеходната зона в Стара Загора?

Живко Тодоров - кмет на Стара Загора и заместник-кметът Иванка Сотирова говорят за здравеопазването в Стара Загора

Живко Тодоров - кмет на Стара Загора и заместник-кметът Иванка Сотирова говорят за ремонтите в училища и детски градини - какво е направено и какво предстои?

С нова организация на уличното движение в Стара Загора се въвеждат еднопосочни улици

Живко Тодоров - кмет на Стара Загора за дарителските кампании, обявени в Стара Загора

mini maritsa iztok

Най-четеното от последните дни

На подобна тема

Поздрав за Великден от изпълнителния директор на Мини Марица изток