В Стара Загора ще има протест срещу новите цени на винетките

Протест срещу новите цени на винетките се организира в социалната мрежа Фейсбук. Той ще се проведе пред сградата на Областна управа в Стара Загора от 12:00 часа. Както вече съобщихме, винетката става електронна. Увеличението на цената ѝ за леки автомобили и товарни до 3,5 тона е от 67 лв. на 97 лв.

Цени на винетните стикериЦената на годишната винетка за товарни автомобили с 2 и повече оси над 12 тона ЕВРО 0, I и II става 1743 вместо досегашните 1300 лв.  При ЕВРО ІІІ, ІV, V и по-висока става 1340 вместо досегашните 1000 лв. Автобуси и товарни автомобили с 2 оси до 12 тона ЕВРО 0, І, ІІ се променя от 684 лв. на 1050 лв., а за категория ЕВРО ІІІ, ІV, V и по-висока става 808 лв. вместо 526 лв.

Сегашното ниво на приходи от източници като стикер-винетки и ограничените възможности на държавния бюджет, както и очертаващата се липса на финансиране със средства от Европейския съюз след програмен период 2014 - 2020 г., налагат нов подход за дългосрочно устойчиво решение при осигуряването на необходимите средства за покриване на нарастващите разходи, свързани с изграждането и поддържането на републиканската пътна мрежа. Поради тази причина, е необходимо да бъде приложен по-интелигентен подход за събиране на пътни такси, отколкото позволява сегашната система, базирана на стикер-винетка - решиха управляващите.

infoz autor www.infoz.bg

Теми:

Светът

България влиза в механизма ERM-2, предварителен етап за приемане на еврото като валута през следващите 3 години. Заедно с България решението е взето и за Хърватия. Този ход проправя пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок, който сега има 19 членове

* * *
Европейските депутати отхвърлиха с голямо мнозинство всички поправки, внесени от българските евродепутати и техни колеги от други страни по пакета „Мобилност“. С това той е приет на второ четене и става официален закон. Преходният период преди пакетът окончателно да влезе в сила е година и половина. След това камионите трябва да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици, а водачите - на 4 седмици

На подобна тема

Най-четеното от последните дни