Българската енергийна борса ще заработи тестово в реални условия на 8 декември

В Стара Загора започна национална информационна кампания за предстоящата либерализация на електроенергийния пазар. Зам.-министър на енергетиката Жечо Станков представи общата рамка на функциониране на свободния енергиен пазар.

Той обясни възможностите и предимствата на либерализацията, която създава условия на клиентите сами да направят своя информиран избор на доставчик на електроенергия.

jecho stankovПо време на срещата стана ясно, че Българската енергийна борса ще започне тестовата си работа с реални участници на 8 декември 2015 г.

През последните няколко месеца броят на клиентите, които купуват свободно електроенергия от високо и средно напрежение, рязко е нараснал. В момента те са около 12 000. В България обаче има регистрирани около 5 млн. електромера за ниско напрежение. Това означава, че в близките около 5 години 5 млн. абонати ще трябва да сключат договори с компании-търговци на електроенергия в условията на либерализирания пазар, стана ясно от изказването на представител на Комисията за енергийно и водно регулиране.

В срещата участваха още: областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов, екип от Министерството на икономиката, зам.-областният управител Мариана Кръстева, представители на Комисията за енергийно и водно регулиране, "Българския енергиен холдинг" ЕАД, "Българска независима енергийна борса" ЕАД, "ЕVN България" и дружества, които търгуват с електроенергия.

infoz autor www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема