Българската енергийна борса ще заработи тестово в реални условия на 8 декември

В Стара Загора започна национална информационна кампания за предстоящата либерализация на електроенергийния пазар. Зам.-министър на енергетиката Жечо Станков представи общата рамка на функциониране на свободния енергиен пазар.

Той обясни възможностите и предимствата на либерализацията, която създава условия на клиентите сами да направят своя информиран избор на доставчик на електроенергия.

jecho stankovПо време на срещата стана ясно, че Българската енергийна борса ще започне тестовата си работа с реални участници на 8 декември 2015 г.

През последните няколко месеца броят на клиентите, които купуват свободно електроенергия от високо и средно напрежение, рязко е нараснал. В момента те са около 12 000. В България обаче има регистрирани около 5 млн. електромера за ниско напрежение. Това означава, че в близките около 5 години 5 млн. абонати ще трябва да сключат договори с компании-търговци на електроенергия в условията на либерализирания пазар, стана ясно от изказването на представител на Комисията за енергийно и водно регулиране.

В срещата участваха още: областният управител на Стара Загора инж. Георги Ранов, екип от Министерството на икономиката, зам.-областният управител Мариана Кръстева, представители на Комисията за енергийно и водно регулиране, "Българския енергиен холдинг" ЕАД, "Българска независима енергийна борса" ЕАД, "ЕVN България" и дружества, които търгуват с електроенергия.

infoz autor www.infoz.bgbarcelona stoichkov stara zagora

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Милиони левове на Общината са несправедливо и нелогично блокирани

Заместник-кметът на Община Мъглиж д-р Душо Гавазов говори за състоянието на пътищата в общината и проблема с шосето до село Селце

Разказ за дейността на Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора

stara zagora eu grad sport
Мини Марица-изток ЕАД

На подобна тема

Честит Ден на миньора!

Уважаеми работещи в „Мини Марица-изток” ЕАД, честит Ден на миньора! Благодарение на добрата екипна работа и постигнатите резултати посрещаме празника с удовлетворение и самочувствие. Изправени пред настоящите и бъдещите предизвикателства, да останем верни на принципите си и с оптимизъм да вървим заедно напред, гарантирайки енергийната независимост и националната сигурност. С благодарност за Вашия професионален принос и с пожелания за здраве и благополучие. Андон Андонов - Изпълнителен директор