Д-р Шарков: Стара Загора става модерен център за ранна диагностика на онкозаболявания

УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" - Стара Загора приключи успешно проект за изграждане на Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания. Той е финансиран по оперативна програма „Регионално развитие” и е на стойност 4,704 млн. лева.

В рамките на проекта Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Стара Загора получи високотехнологична медицинска апаратура за магнитно-резозансна образна диагностика, 64-срезов многодетекторен компютърен томограф, ендоскопска апаратура, анестезиологичен апарат, лапароскопско оборудване и централна стеризилационна апаратура.

"Определено мога да кажа, че Стара Загора става модерен център за ранна диагностика на онкологични заболявания. Целта, която си поставяме, е в начален стадий да бъдат установявани заболяванията, за да бъдат излекувани хората" - заяви на заключителна пресконференция по проекта зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков.

В област Стара Загора, по статистически данни, има около 23 000 пациенти с онкологични заболявания. "С високотехнологичното оборудване те ще имат възможност да се лекуват на място, без да им се налага да пътуват до други болници в страната. С инвестициите в модерна медицинска апаратура целим и да намалим потока от пациенти към Турция" - каза още д-р Шарков.

Новата апаратура от последно поколение, с което разполага Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Проф. д-р Стоян Киркович", е обезпечена с необходимите специалисти. Назначени са общо 15 души, които ще работят с нея. Това съобщи изпълнителният директор на болницата доц. д-р Йовчо Йовчев. "Независимо от трудностите Университетска болница осигурява непрекъснат 24-часов достъп на пациентите" - добави доц. Йовчев.

На представянето на резултатите от проекта присъстваха председателят на Общинския съвет Емил Христов, областният управител Георги Ранов, ръководителите на здравните институции в Стара Загора и представители на ръководството на Университетска болница.

 Ядрено-магнитен резонанс

Скенер

Георги Ранов, д-р Ваньо Шарков и доц. д-р Йовчо Йовчев

Георги Ранов, д-р Ваньо Шарков и доц. д-р Йовчо Йовчев

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема