Сдружение „Самаряни” стартира кампания „Не толерирам насилието”

На 25 ноември 2015 г. сдружение „Самаряни” поставя старт на традиционната кампания за борба с домашното насилие, чиято основна цел е повишаване на чувствителността на обществото към проблема.

Също така организаторите искат да повищат информираността на гражданите относно възможностите за помощ и подкрепа, които Сдружението оказва на жени и деца, пострадали от насилие.

Същата дата 25 (ноември) е международно избрана за Ден за борба срещу насилието, основано на полов признак.

Не съм толерантен срещу насилиетоТази година екипът на сдружение „Самаряни“ предвижда редица от инициативи, които да бъдат, както в полза на работещите с пострадали от насилие, така и в помощ на жертвата, семейството, приятелите й. „Що е то закон за домашно насилие?“, „Как да се защитя при домашно насилие?“, „Каква подкрепа мога да получа и от кого?“ са три от фокус темите на кампанията, които ще бъдат дискутирани и на отворена среща със следобеден чай. Тя ще се проведе на 9 декември, от 17:30 часа, в кафе „Августа“ (Регионален исторически музей). Срещата ще бъде водена от адвокат Кирилка Андреева, експерт със значителен опит във воденето на дела в защита на пострадали от насилие. Информационни материали също ще бъдат разпространявани.

Кампанията ще завладее и онлайн пространството, като потребителите на социалните мрежи ще бъдат провокирани да изразят своята позиция по проблема.

Сдружение "Самаряни" подкрепя лица, пострадали от насилие повече от 11 години. Кризисният център "Самарянска къща", който Сдружението управлява, предоставя условия за възстановяване на жени и деца, след нанесени травми от преживяно насилие. "Самарянска къща" е единствена по рода си. Намира се на тихо, спокойно и уютно място, далеч от шумотевиците и напрежението - изключително подходящо за възстановителен период от тежките преживявания. Специалистите на центърът са с дългогодишен опит и натрупана експертиза в предоставянето на услугата и консултиране на пострадали от насилие. Екипът предлага и провеждане на индивидуални консултации в така наречената Приемна за подкрепа, където пострадали биха могли да се информират за това „Как да се защитя в ситуация на насилие“. От скоро стартират и групи за работа с деца, пострадали от насилие и техните родители. Услугите са финансирани от държавния бюджет и са безплатни за ползвателите им. Повече информация на тел.: 042 641111 (денонощна консултативна телефонна линия за подкрепа на лица пострадали от насилие.)

През 2015 година броят на пострадалите, настанени в Кризисен център „Самарянска къща“ са 21 жени и 21 деца. На горещата телефонна линия за жени и деца, жертви на домашно насилие (042 641111) са постъпили общо 100 обаждания. Преобладаващата част от жените, пострадали от насилие и потърсили помощ в Сдружението са на възраст 18 - 30 и 30 - 40 години. Най-често те са били жертва на съпруг, интимен партньор или съжител.

infoz autor www.infoz.bg