Нумизматична изложба представя монета от времето на Марк Аврелий

Изложба "Нумизматичен салон" ще бъде открита в Регионален исторически музей - Стара Загора на 4 декември 2015 г. в 17:30 часа. Тя ще бъде разположена в малката зала на второ експозиционно ниво.

Плакат на изложбатаИзложбата включва антични и средновековни монети, придобити от музея през 2015 г. Особено ценна е новопостъпилата монета на Августа Траяна, сечена при император Марк Аврелий, която е от една от първите емисии, емблематични за града. С нея се обогатява най-голямата колекция с монети на Августа Траяна, съхранявана в музей в света.

Предвид на уникалните археологически находки, изследвани през годината, централно място в изложбата заемат оловен медальон XI-XII век с образа на св. Теодор Тирон, открит при археологически проучвания на средновековния манастир в местността „Боров дол” при с. Змейово, Старозагорско и пръстен с прабългарски руни, постъпил като дарение.

Св. Теодор Тирон е небесният покровител на Стара Загора през вековете, което прави медальона изключително ценен за историята на града.

Пръстенът е с монограм затворена прабългарска свастика, чийто прочит „кана” е за първи път засвидетелстван като самостоятелна титла. Начинът на изработка и знаците, вписани в плочката, определят неговата принадлежност към езическата епоха на Първото българско царство.

Събитието се провежда традиционно в навечерието на Никулден. Свети Никола, освен на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите.

infoz autor www.infoz.bg