Фондация „Дарина Такова” представя в Стара Загора „Лястовичката” от Пучини

Старозагорската публика ще има възможност да гледа рядко поставяната, дори и на европейските сцени, опера "Лястовичката" на Пучини. Тя ще бъде представена на 3 декември 2015 г. от 19:00 часа в Държавен куклен театър - Стара Загора.

Това става възможно благодарение на проект на Фондация „Дарина Такова”, осъществен за първи път през юли 2015 година по покана на Лятната академия на изкуствата в Созопол.

ЛястовичкатаОперната прима Дарина Такова избира за летния уъркшоп за млади оперни певци това заглавие, защото: "La Rondine"-"Лястовичката" на един от най-гениалните оперни композитори Джакомо Пучини, е моята любима опера. Сюжетът е сходен на "Травиата", но на финала никой не умира... Произведението е поръчано като оперета, но любимецът Пучини създал един шедьовър, далеч от оперетните структури и с характерните драматични елементи на оперния жанр. Когато представил операта си, всички възкликнали, че това е една прелестна опера без смъртен случай на финала, типичният завършек на оперните истории, където обичайно героите измират до един (често продължавайки да пеят дълго с пронизани гърла) за разлика от оперетите, където всичко завършва с цветя и рози. Е, Пучини отговорил: "Това е моята опера! Ако искате оперета, препоръчвам ви един мой приятел, който ще ви свърши добра работа. Казва се Лехар." Пучини е Пучини. "Лястовичката" е шедьовър за младата любов, за жаждата за любов и за жената влюбена в любовта...

Оперната прима Дарина Такова с помощта на изтъкнатите пианисти Вяра Шуперлиева и Милен Станев подготвят музикално и интерпретативно един изцяло младежки състав, който изпълнява операта под режисурата на големия български театрален и кино режисьор Явор Гърдев, с минималистичната сценография на Чавдар Гюзелев, допълнена от 3D мапинг, създаден от Владислав Илиев (Phormatik‬ Lab). Проектът, със своята модерна визия и мобилност предизвика голям интерес в професионалната и любителска публика и лесно се превръща в един пътуващ спектакъл.

В спектакъла на 3 декември участват: Гонце Богоромова от Македония - в ролята на Магда, Яни Николов (Руджеро), Елина Райкова (Лизет), Александър Баранов (Прюние), Пламен Бейков (Рамбалдо), Румяна Костова (Ивет), Сребрина Минева (Бианка), Йоана Кадийска (Сузи). Акомпанимент на пиано Милен Станев.

Лястовичката от Пучини

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Държавна опера - Стара Загора)

На подобна тема