Изящна мраморна женска глава откри археологът Атанас Атанасов при разкопки

Прецизно изработена от качествен мрамор женска глава откри при спасителни разкопки Атанас Атанасов, уредник в отдел "Антична археология" в Регионален исторически музей - Стара Загора. Находката е намерена при проучване на частен терен, който предстои да бъде застроен.

Той се намира на ул. "Васил Левски" в зона А на археологическия резерват "Августа Траяна" в Стара Загора.

"Главата най-вероятно е от статуя, но при разкопките не са открити други части. Тя е изящно произведение на античното изкуство и най-вероятно датира от 2 - 3 век, защото добре оформената женска прическа се отнася до този период" - съобщи за www.infoz.bg археологът Атанас Атанасов.

"Вероятно в Августа Траяна е имало скулптори, които са изработвали статуи. Тъй като това струва скъпо, ако откритата женска глава е на гражданка на античния град, става въпрос за богато семейство. Възможно е обаче мраморната находка да изобразява богиня, но това са само предварителни догадки" - каза още Атанас Атанасов.

За археолозите е рядкост да открият при разкопки глава от статуя, защото, както и ръцете, е лесно чуплива. Обикновено по-често се откриват торсове.

"Мраморната глава не е уникална находка, но съм щастлив, че я открихме и спасихме. Тя ще допълни богатия фонд на Регионалния исторически музей в Стара Загора и ще остане за следващите поколения" - каза археологът. Дни след откриването ѝ мраморната женска глава още не е почистена и реставрирана. Предстои да бъде и по-внимателно проучена.

По време на проучването на терена са открити високи и много здраво изградени римски зидове, широки 70 см. Заради мащабите им и слабото присъствие на съдове, характерни за бита, се предполага, че сградата е била висока и е имала обществени функции.

"Тази част от сградата, която се намира под земята, се нарича субструкция. Тя е изградена от лумен камък, споен с хоросан. При изграждането на тази част, която е над земята, са използвани и тухли" - обясни Атанас Атанасов.

Той ще продължи с проучването на терена на ул. "Васил Левски" през март 2016 г., но част от него ще остане загадка, защото продължава под застроени площи.

rimska glava

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg