Стара Загора е с изцяло нов автобусен транспорт

Последните 30 нови дизелови автобуса, от общо 55, произведени в Полша и Чехия, пристигнаха в Стара Загора. Както и предишните 25, те поетапно ще влязат в градския транспорт и до Коледа всички линии ще бъдат поети от новите коли.

Водосвет за новите автобусиНа 3 декември 2015 г. в тролейбусното депо отец Иван Катранджиев отслужи водосвет за здраве и дълголетие, организиран от общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози". Новата придобивка за гражданите е резултат от изпълнения от общината проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт", финансиран по оперативна програма "Регионално развитие".

Община Стара Загора придоби новите транспортни средства безвъзмездно, с ocигypeния финaнcoв pecypc oт ocтaтъĸa пo oпepaтивнa пpoгpaмa "Peгиoнaлнo paзвитиe", чрез анекс към проекта за модернизиране на градския транспорт. Мoдepните aвтoбycи са на обща стoйнocт 30 млн. лeвa и са зaĸyпeни изцялo c европейски cpeдcтвa. По този начин целият градски автобусен парк се обновява напълно и гражданите ще се радват на нaй-мoдepния транспорт в България, отговарящ на всички европейски стандарти за комфорт, екологичност и икономичност.

Всички автобуси са заприходени към активите на новото общинско дружество „Тролейбусни и автобусни превози". Договорът на общината с частната автобусна фирма, която до момента обслужваше градския транспорт, изтича до края на годината. От 1 януари по улиците на Стара Загора ще се движат само нови автобуси и тролейбуси от градския транспорт.

За следващия програмен период общинското ръководство ще търси европейско финансиране за продължение на транспортния проект в посока изграждане на модерни умни светофари, видеонаблюдение и електронно таксуване на пътниците.

Новите автобуси

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)