Драстично нарастват случаите на захарен диабет в резултат на наднормено тегло и затлъстяване

Проблемът с наднорменото тегло и затлъстяването набира скорост в световен мащаб. И не става въпрос само за неестетичен външен вид, а за здравословно състояние.

Д-р Рени Колева"Не случайно през тази година 14 ноември - Световният ден за борба с диабета беше посветен на храненето. Идеята тръгва от Джейми Оливър - известния готвач от кулинарния телевизионен канал 24Kitchen" - разказва специалистът по детска ендокринология в Стара Загора д-р Рени Колева.

"През тази година Джейми Оливър излезе с петиция за здравословно хранене в ученическа възраст, която е насочена към Г 20 - 19-те най-големи европейски икономики и Европейския съюз. Всички те образуват 75% от населението. Джейми Оливър е провокиран от статистиката, която обхваща последните пет години. Според данните първият тип захарен диабет, който е автоимунен и все още е с неизвестна етиология, отстъпва на драстично настъпващия втория тип, който е свързан с наднорменото тегло, затлъстяването, с лошия начин на живот, обездвижването и неправилното хранене. За съжаление, затлъстяването е пандемия, включително и в България" - съобщи д-р Колева.

Една от обезпокояващите новини е, че в САЩ е диагностицирано с втори тип захарен диабет 3-годишно дете. Повече от 50%, а в някои държави и над 70% от децата със захарна болест са с втори тип диабет, добави д-р Рени Колева.

Тя заяви, че половината от тези случаи могат да бъдат избегнати ако се свалят 3 или 5 килограма от теглото и съветва родителите, чиито деца са с наднормено тегло, своевременно да потърсят лекарска помощ.

"Българинът и семейството трябва да пречупят начина на мислене - то ще го израсте с времето. Необходимо е да се промени разбирането, че десертът трябва непременно да е шоколад. Той е вълшебна храна, но нека да се консумира едно малко блокче 2 -3 пъти в седмицата и то когато сме на екскурзия в планината. Тогава никой няма да го усети" - каза специалистът по детска ендокринология.

"Шоколадът е един от вълшебните хранителни продукти, защото е антиоксидант, но в случая говорим за шоколад, който е от групата на черните, т.е. съдържа 60 - 70% какао. За съжаление обаче в него има много мазнини, които дават голямото количество калории" - обяснява д-р Колева.

Тя съветва още да се ограничи използването на асансьорите и хората да изминават по-дълги разстояние пеш.

chocolate

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bgbarcelona stoichkov stara zagora

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: Милиони левове на Общината са несправедливо и нелогично блокирани

Заместник-кметът на Община Мъглиж д-р Душо Гавазов говори за състоянието на пътищата в общината и проблема с шосето до село Селце

Разказ за дейността на Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани" в Стара Загора

stara zagora eu grad sport
Мини Марица-изток ЕАД

Честит Ден на миньора!

Уважаеми работещи в „Мини Марица-изток” ЕАД, честит Ден на миньора! Благодарение на добрата екипна работа и постигнатите резултати посрещаме празника с удовлетворение и самочувствие. Изправени пред настоящите и бъдещите предизвикателства, да останем верни на принципите си и с оптимизъм да вървим заедно напред, гарантирайки енергийната независимост и националната сигурност. С благодарност за Вашия професионален принос и с пожелания за здраве и благополучие. Андон Андонов - Изпълнителен директор