Огненият дух на Испания оживява в Старозагорската опера

"Испания - огън и страст" - празничният концерт от поредицата коледно-новогодишни спектакли на Държавна опера - Стара Загора ще предложи на публиката творби, изпълнени с много темперамент на 11 декември 2015 г. от 19:00 часа.

Програмата включва сюита за оркестър "Арлезианката" от Жорж Бизе. Мотиви от произведението по-късно са включени в балетната музика на операта "Кармен". Магията на испанската циганка завладява много композитори след Бизе. Един от тях е Еньо Хубай (1858 - 1937)- унгарски цигулар и композитор. Самият той изключителен виртуоз, успява да пресъздаде своето дълбоко чувство и любов към дивата и страстна Кармен, създавайки едноимената инструментална фантазия за цигулка и оркестър.

В програмата на концерта на 11 декември е включено и друго премиерно заглавие – Кончерто де Аранхуес от Хоакин Родриго (1901 - 1999). Този изключителен концерт за класическа китара и оркестър, направил автора си световноизвестен, е написан в Париж през 1939 г. Признат е за едно от най-значимите произведения на 20 век. Идеята за концерта е вдъхновена от лични преживявания на композитора и неговата съпруга в градините на кралския дворец в Аранхуес. Много любов и много тъга звучат в музиката на Родриго.

adalisa castellaneta Солист в този концерт е младата италианска китаристка Адалиса Кастелланета. Завършила е Музикалната консерватория в Бари (Италия), специализирала е при Маестро Хосе Томас в Испания и в Академията в Рим. Представяла се е на много концерти както в Италия, така и зад граница. Участвала е във фестивалите в Любляна, на Арена ди Верона, международния фестивал „Киев - летни музикални събития” и др. Била е солист на камерен оркестър Майнхайм, Националния симфоничен оркестър на Украйна, Радиооркестъра на Букурещ, Майнц – виртуози на камерната музика, Санкт-Петербургски оркестър на Радио и Телевизия. За изпълненията си като солист получава най-високи оценки от пресата и музикалната критика.

Цигуларят Санжар Сапаев е другият солист в празничния концерт „Испания - огън и страст“. Само на 23 години, той вече е носител на седем първи награди от престижни конкурси по света: Международен конкурс за Австрийска музика, İnternatıonal Music Competition ''Heirs of Orpheus'', НМА ''Проф. Панчо Владигеров'' - Пети sapaevакадемичен цигулков конкурс, Lions İnternational Violin Competition, İnternational Rotary Club Orchestral İnstruments ''Strings solo'' Competition, İnternatıonal Rotary Club Violin Competition. През 2007 и 2013 година печели ІІІ и ІІ награда от конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова”.

Санжар Сапаев, който през 2012 г. е приет в класа по цигулка на проф. Ангел Станков в НМА "Проф. Панчо Владигеров", е един от основателите на "SAPAEV" квартет, с който печелят І награда на İnternatıonal Music Competition ''Heirs of Orpheus'' – в категория Камерна музика.

Санжар Сапаев участва като концерт-майстор в Международни младежки проекти с концертна дейност в Германия, Холандия, Турция, България. Активен участник е в редица майсторски класове, между които и на проф. Минчо Минчев.

kashevОркестърът на Държавна опера Стара Загора за пореден път тази година показва своя професионализъм и майсторство при изпълнение на инструментална музика. Емоционални и бравурни, творбите в концерта „Испания - огън и страст“, са предпоставка за неповторимо преживяване в Операта.

Диригентът Красимир Къшев, който тази година отбелязва своя 30 творчески сезон, с нестихваща енергия и креативност прави и този концерт наистина по-различен и празничен.

Хор и оркестър на Държавна опера -Стара Загора

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Таня Матева - драматург в Държавна опера - Стара Загора)