Антонио Никасо представя в Стара Загора книгата "Бялото злато"

Книгата "Бялото злато", проследяваща пътя на кокаина, ще бъде представена лично от единия от нейните автори Антонио Никасо в Стара Загора. Това ще стане на 12 декември 2015 г. от 16:30 часа в Регионална библиотека "Захарий Княжески".

Книгата излезе от печат през 2015 г. в Италия и вече има три издания. Изданието на българския пазар е дело на ИК "Авлига".

Антонио Никасо и другият автор Никола Гратери са гости на Международния софийски панаир на книгата в НДК.

Никола ГратериНикола Гратери е водещ прокурор на Италия, известен с борбата си с калабрийската Ндрангета – една от най-богатите и мощни мафии в света. Антонио Никасо е университетски преподавател и световноизвестен експерт по въпросите на организираната престъпност. И двамата са получавали смъртни заплахи. Гратери живее под полицейска закрила от 1989 г. Заради сигурността си Никасо е бил принуден да напусне Италия и живее в Канада от 1990 г. Двамата са съавтори на 11 документални книги.

В тази книга Антонио Никасо и Никола Гратери проследяват широкия път на трафика на кокаина, предприемайки пътуване от Колумбия, през Европа до Австралия, показвайки стъпка по стъпка как този бизнес обогатява трафикантите, убива зависимите, заразява банковата система и корумпира хората с власт. За да напишат тази книга, авторите са интервюирали редица следователи, журналисти, експерти, срещали са се с няколко чуждестранни полицейски служби и специализирани институции в проследяването трафика и тенденциите на пазара на дрога.

Бялото злато

„Кокаинът е сук, т.е. пазар на арабски, голям пазар на миражи и илюзии, измамно удоволствие, създадено чрез заблуждаване на съзнанието. Някои го пушат, други го шмъркат. До деветдесетте години той бе дрогата на елита, сега е масово купонясване...Пазар, за който няма кризи.

Според Службата на ООН за наркотиците и престъпността, през 2012 г. над 243 милиона души на възраст между петнайсет и шейсет и четири години поне един път са взимали някакви незаконни вещества, между които и кокаин, най-продаваната стока от Ндрангета. За босовете от калабрийската мафия кокаинът е инвестиция, печалба, рогът на изобилието... Днес дрогата дава по-голяма сигурност от държавните облигации, без да предизвиква упреци към тези, които получават печалбата...“

infoz autor www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема