Местостоянки за велосипеди в училищните дворове искат младежи в Стара Загора

Председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов се срещна с председателя на Младежки общински съвет Ивелина Петрова и председателите на постоянните комисии.

Официално от името на МОС бяха направени четири предложения, целящи подобряване на градската среда в Стара Загора, които Общинският съвет и екипът на кмета Живко Тодоров да разгледат.

На първо място по значимост за старозагорските ученици те определиха изграждането на местостоянки за велосипеди във всички дворове на учебни заведения.
„Много от нашите съученици използват този начин на предвижване, а и е редно след като имаме велоалеи, по които да се движим, така да имаме място, където да заключим велосипедите си" - аргументираха се членовете на МОС.

Две от предложенията им се отнасят за подобрения в новоизградения парк, на мястото на бившите артилерийски казарми. Младежите предлагат да се направи Алея на поетите, като всяко едно дърво ще носи името на изявен творец, изписано върху метално липово листо. Втората идея за подобряване на празните пространства в парка е чрез изграждане на Adventure Park (Зона за приключения).

„Създаването на Adventure Park в новия парк, вече е разгледано от екипа на кмета Живко Тодоров" - обясни Емил Христов на младежите. „В момента се водят преговори с Министерството на отбраната да бъде предоставен на Общината и теренът, който се намира в южната част на парка. Идеята на кмета е върху тези 42 дка да се изгради подобно атракционно съоръжение, както и открит плувен басейн и многофункционална зала" - допълни още Христов.

От МОС предложиха и да бъде създаден „Кът на влюбените" на малкото полуостровче в езеро „Загорка". Да бъде обособена част с пейки, заобиколени от розови храсти и декоративни огради и осветление.

„Радвам се, че идвате на първата ни работна среща с готови предложения и то смислени, обосновани и интересни. Бъдете още по-активни занапред, защото решенията, които взима днес Общински съвет влияят пряко на живота не само към момента, а в повечето случаи години след това. Това е и причината да има обществени обсъждания, дискусии и други, на които се иска мнението на гражданите, а вие младите хора сте една голяма и важна част" - подчерта Емил Христов.

Заедно с председателя на Общинския съвет те обсъдиха някои от най-мащабните проекти, които се изпълняват в момента в Стара Загора. С интерес разгледаха проекта за изграждане на кръгово движение на ул. „Капитан Петко Войвода" и бул.„Цар Симеон Велики".

Младежите изразиха нужда от повече информация за бъдещото си учебно и професионално развитие от специализираните кариерни центрове. Така ще имат възможност да изберат подходящи професии, които да реализират и в родния си град, а не само в столицата.

Емил Христов с членове на МОС

infoz autor www.infoz.bg

Теми:

Светът

Правителството на Италия предприе мерки за изолирането на 11 селища, повечето от които се намират в северната област Ломбардия, заради коронавируса. Без специално разрешение не се разрешава нито влизане, нито излизане от областта. В Ломбардия и в област Венето се затварят предприятията и учебните заведения и се анулират обществените прояви, включително карнавали и спортни състезания. В страната бяха открити 79 случая на новия коронавирус. Двама от заразените починаха

* * *
Земетресение с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер удари район на границата между Турция и Иран. Най-малко 8 души са загинали и 21 са ранени, от които 8 са в критично състояние, в окръг Ван в Източна Турция

* * *
Главната магистрала в Сирия (М5), между столицата Дамаск и Алепо, най-многолюдния град в страната, е отворена за движение. Сирийските правителствени сили отвоюваха с руска подкрепа от въздуха последните части от стратегическия път, които бяха под контрола на бунтовници и джихадисти (от 2012 г.), при офанзивата си в северозападната провинция Идлиб

* * *
След заседание, продължило около 27 часа, Европейският съвет не успя да постигне споразумение за бюджета на Европейския съюз до 2027 г. Засега не е насрочена датата на следващото заседание на държавните и правителствените ръководители

* * *
Парламентът на Португалия гласува да се разреши евтаназията и асистираните от лекар самоубийства на болни в терминална фаза

* * *
Дългогодишният спор между Великобритания и Гърция относно антични произведения на изкуството ще стане част от преговорите за търговско споразумение между Лондон и Европейския съюз след Брекзит. Брюксел е добавил искане за връщането на всички „откраднати“ артефакти към документа, който очертава приоритетите на 27-те страни членки при предстоящите преговори

3 mart 2020

Най-четеното от последните дни

На подобна тема