Вокална студия "Кара" ще изнесе Коледен концерт в Стара Загора

Любими арии от Моцарт, Росини, Сен-Санс, Каталани, Бойто, Гуно, Глинка, Чайковски, популярни и обичани песни от Качини, Цезар Франк, Де Файя, Шуберт, Рамирес, Гуно и др. ще прозвучат в изпълнение на вокална студия "Кара".

Коледният концерт ще се проведе на 19 декември 2015 г. от 16:00 часа във фоайето на Държавна опера - Стара Загора.

Вокален педагог на студията е Маргарита Карагьозова. Музикалните шедьоври ще бъдат изпълнени от:Камелия Стойчева, Кремена Райчева, Мария Колева, Нели Нечева, Пролет Пенчева, Ралица Василева, Дойчин Первазов, Евгений Сурмиевич, Иван Колев, Илко Каменов, Никола Марулев, Петър Янкулов, Маргарита Карагьозова. Съпровод на пиано Светлана Денева.

През 1996 г. Маргарита Карагьозова открива частна школа Lirica Kara в Генуа, където преподава вокална техника и до днес. Много от нейните ученици са победители в конкурси и са ангажирани в оперите в Генуа, Болоня, Бари, Венеция, Ница, Палермо, Париж, Торино и др.

Вокална студия КараОт 1 септември 2014 г. е вокален консултант, а от тази година щатен вокален педагог в Държавна Опера - Стара Загора. Маргарита Карагьозова е инициатор на нов музикален образователен проект - Младите и класическото в музиката.

Маргарита Карагьозова е родена в Стара Загора в семейство на музиканти. Започва като поп певица на 16 години. Заминава за София, където завършва Естрадния отдел на Българската държавна консерватория през 1975 г. През 1984 година завършва и Вокалния факултет на Българска Държавна Консерватория със специалност оперно пеене в класа на Костанца Вачкова. Вокалната си техника усъвършенства с Рени Пенкова – мецосопран, тогава солистка в Софийска народна опера. През 1986 година заминава за Италия, където работи и живее до ден днешен. В Италия усъвършенства пеенето си при Ариго Пола и Маестро Кампогаляни. Посещава майсторските класове на Лучано Павароти, Мирела Френи, Магда Оливеро и Гена Димитрова.

Победител е в конкурс за млади таланти, дебютира в ролите на Мадалена и Сузуки, под протекцията на Имрпесарска агенция Il palcoscenico в Бари.

В репертоара на певицата влизат ролите на Улрика (”Бал с маски”), Емилия (”Отело”), Мадалена (”Риголето”), Мисис Куикли (”Фалстаф”) от Верди, Сузуки (”Мадам Бътерфлай”) от Пучини Лола, Мамма Лучия (”Селска чест”) от Маскани и др.

Изнася множество концерти из цяла Европа, в Турция и някои арабски страни (Египет, Мароко, Тунис). Изпълнява камерна и църковна музика, оратории, антични арии и етно музика, италиански канцонети от следните композитори Моцарт, Росини, Бизе, Де Файя, Равел, Страдела, Монтеверди, Глук, Прони, Тости, Де Куртис, Чайковски, П. Хаджиев, И. Маринов, Д. Христов, Прокофиев и др. Пяла е в състав със световно известни певци от ранга на Ренато Брузон, Лучана Серра, Марио Маланини, Кармела Аполонио, Франческа Франчи, Елена Андреа, Чевриан, ЛоЯрро, Сервиле, М.Армилято и др.

Програма

 • П.И.Чайковски- Ария на княз Гремин от оп. "Евгений Онегин"
  изпълнява Петър Янкулов
 • Карл Мария фон Вебер - Ария на Фатиме от оп. "Оберон"
  изпълнява Лили Ходжева
 • Цезар Франк – Panis Angelicus
  изпълнява Дойчин Первазов
 • Камий Сен-Санс- Ария на Далила от оп. "Самсон и Далила"
  изпълнява Ралица Василева
 • Белини - Ария на Родолфо от оп. "Сомнамбула"
  изпълнява Никола Марулев
 • Дж.Росини - Ария на Берта от оп. "Севилският бръснар"
  изпълнява Кремена Райчева
 • Ариел Рамирес - Misa Criolla
  изпълнява Иван Колев
 • Дж. Качини - Аве Мария
  изпълнява Пролет Пенчева
 • М.И.Глинка - Ария на Сусанин от едноименната опера
  изпълнява Евгений Сурмиевич
 • С.Рахманинов - "Не пой, красавица, при мне"
  изпълнява Нели Нечева
 • В.А.Моцарт - Ария на Отавио от оп. "Дон Жуан"
  изпълнява Илко Каменов
 • Шарл Гуно - Аве Мария
  изпълнява хор
 • Алфредо Каталани - Ария на Вали от едноименната опера
  изпълнява Камелия Стойчева
 • Ариго Бойто - Ария на Маргарита от оп. "Фауст"
  изпълнява Пролет Пенчева
 • М.де Файя – „Nana" - Приспивна песен от цикъла 7 испански народни песни
  изпълнява Маргарита Карагьозова
 • Шуберт - Аве Мария
  изпълнява Нели Нечева и хор

infoz autor www.infoz.bg (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

Светът

Броят на жертвите от разрушителното земетресение в Турция в петък достигна до 36, а над 1600 са ранените. Земетресението с магнитуд от 6,8 по скалата на Рихтер беше последвано от над 700 вторични труса с магнитуд от над 4. Земетресението разлюля провинция Елязъг, намираща се на около 550 км източно от столицата Анкара.

* * *
По данни на китайските власти с новия вирус са се заразили 2051 човека и 56 са починали. В китайския град Ухан ще започне строеж на втора болница за лечение на пациенти с новия коронавирус. Болницата ще разполага с 1300 легла и по план до 2 седмици трябва да е завършена. Строителството на първата болница, предназначена за пациенти с новото заболяване, е в ход и се очаква да приключи до 3 февруари

* * *
Властите в Китай обявиха, че разширяват обхвата на мерките за ограничаване на разпространението на новия вирус. Забранени са всички екскурзии вътре и извън страната. През миналата седмица към 13-те града, които вече са под карантина в провинцията, са добавени още 5. От света са изолирани около 56 милиона души. Мерките включват прекъсване на транспортните връзки до и от тези градове. Никой не може да напуска град Ухан и другите градове под карантина. Летища и гари са затворени и се охраняват от военни. Общественият транспорт (метро и автобуси) също не работи. Излизането на открито изисква задължително носене на предпазни маски

* * *
Британската кралица Елизабет Втора одобри законопроекта за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз. Това беше последната официална стъпка и с нея законопроектът да стане действащ закон, а чрез него се определя Брекзит на 31 януари

На подобна тема