Националният химн огласи езерото в Стара Загора при ваденето на Богоявленския кръст (снимки)

Десетки старозагорци запяха националния химн на България, заедно с 15-те смелчаци, хвърлили се да извадят Богоявленския кръст от водите на езерото в парк „Йордан Капсамунов“ в Стара Загора.

Горан ГънчевПърви до него стигна Горан Гънчев от Прабългарската школа за оцеляване "Бага-Тур", който на днешния Йордановден скача за шести път за спасяването на кръста. С песен на уста и българския флаг всички заедно извиха мъжко хоро в ледените води на езерото.

Те получиха поздравления от зам.-кмета на Община Стара Загора Красимира Чахова и председателя на Общинския съвет Емил Христов. Ритуалът с хвърлянето на Богоявленския кръст изпълни отец Емилиян от храма „Св. Николай“.

Приветствено слово за празника Богоявление произнесе полковник Недялко Ников, зам.-командир на Втора бригада. По стародавна традиция Старозагорското свещеничество извърши празничен водосвет и освещаване на бойните знамена на военни формирования 24 150 и 44 200 – гр. Стара Загора, и 24 620  - с. Свобода.

По повод християнския празник Св.Богоявление, който се празнува на 6 януари, във всички християнски храмове в града беше отслужена празнична Света литургия.

15 смели мъже скочиха в езерото за кръста

Мъжко хоро

Богоявление в Стара Загора

Освещаване на бойните знамена

infoz autor www.infoz.bg (Снимки: Община Стара Загора)

На подобна тема