Оперната година в Стара Загора започва с "Лучия ди Ламермур"

Старозагорската опера ще открие своята нова оперна година с „Лучия ди Ламермур” от Гаетано Доницети. Спектакълът ще бъде представен на 21 януари 2016 г. от 19:00 часа. За първи път пред старозагорската публика в ролята на Лучия ще се представи сопраното Яница Нешева.

Утвърденият дългогодишен солист на Старозагорската опера – тенорът Милко Михайлов ще й партнира в ролята на Едгардо, а емблематичният за театъра бас Александър Марулев ще пресъздаде ролята на Раймондо. Младият и талантлив баритон Валери Турманов ще изпълни ролята на Енрико Аштън. Участват още Борис Тасков, Любомир Петков, Михаела Берова, Биляна Чолакова, Александър Желев, Прабългарска Школа за оцеляване „Бага-Тур“, Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки“, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора. Спектакъла ще дирижира Ивайло Кринчев. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, художник на костюмите Салваторе Русо (Италия), диригент на хора Младен Станев. Сценографията е на Димо Костадинов - главния художник на Държавна опера - Стара Загора, който почина на 19 януари 2016 г. "Лучия ди Ламермур" е неговата последна изява.

Премиерата на операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети се състоя с грандиозен успех на 5 декември 2015 година и с този спектакъл се закри 46-ото издание на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора. Премиерният спектакъл бе възторжено аплодиран от старозагорската публика, както и от десетки гости на фестивала от страната и чужбина. Спектакълът, който впечатли с красивата си сценична визия, бляскавите костюми в духа на епохата, оригиналната режисура, удивителен млад солистичен състав (Беса Лугичи, Валери Турманов, Пламен Кумпиков, Ивайло Йовчев, Борис Тасков, Георги Динев, Нели Нечева), както и с изключителното представяне на оркестъра и хора на Старозагорската опера, се определя единодушно от почитателите и експертите за една от най-красивите и въздействащи оперни продукции на 2015 година. Постижение за Старозагорската опера е изборът на оперно заглавие, което не присъства в афишите на нито един български оперен театър, както и фактът, че оперният институт разполага със свой солистичен състав, за да представи оперния шедьовър и със собствени сили. След изумителната Лучия на Беса Лугичи от Косово, на втория спектакъл зрителите се насладиха на великолепното превъплъщение в главната роля на солистката на Старозагорската опера Деси Стефанова.

Операта „Лучия ди Ламермур” на Гаетано Донцети се нарежда сред безспорните белкантови образци. Драматичният сюжет, брилянтната и емоционално написана музика, красивата мелодика и палитрата от неповторими образи привличат вниманието и интереса на изпълнителите и публиката вече повече от 180 години (премиерата на операта се е състояла в Неапол през 1835 година).

Яница Нешева

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Държавна опера - Стара Загора)

На подобна тема