В село Малка Верея избират Цар Трифон

В старозагорското село Малка Верея ще бъде отбелязан Трифон Зарезан на 1 февруари 2016 г. Честването ще започне в 10:00 часа на площада в центъра на селото с поздрав от самодейната певческа група „Тракийка" към местното читалище „Св. Кирил и Методий 1921" и оркестър „Авлигите".

Час по-късно ще се състои ритуалното зарязване на лозите. Първа ще е асмата в двора на кметството, а ножицата ще е в ръцете на миналогодишния носител на титлата Цар Трифон – инж. Светозар Желев. Водосвет за здраве и плодородие ще отслужи отец Илия.

ЛозеПразникът в Малка Верея ще продължи с традиционния конкурс за младо домашно вино. Майсторлък ще покажат местните производители, а за най-добрите ще има награди. В 15:00 часа ще бъде избран и новият Цар Трифон. Изискванията към претендентите за званието са три - да са местни жители, да имат поне една лоза в двора си и виното да има запазено място на тяхната трапеза. Кулминацията на празника по случай Трифон Зарезан ще е голямо хоро в центъра на селото от 17:00 часа.

Жителите на селото от десетилетия мечтаят за свой православен храм, а в момента са на крачка от сбъдването на тази мечта. През 2015 г. Община Стара Загора издаде разрешение за строеж на православен храм „Св. Мчк. Трифон" в село Малка Верея.

Още тогава, местното население стартира мащабна кампания по събиране на средства за строителството на храма, като първата проява от тази инициатива бе благотворителен коледен базар.

Църковното настоятелство планира до два месеца да бъде направена и първата копка.

Дарителската банковата сметка на църквата е IBAN:BG84STSA93000005734285, BIG: STSABGSF, към банка ДСК Ст.Загора, Фонд Църкви и Манастири - За новостроящия се храм „Св.Мчк.Трифон" с.Малка Верея.

infoz autor www.infoz.bg