Шефс клуб България

Топ-готвачи демонстрираха в Стара Загора висши техники от модерната кухня

Едни от най-добрите готвачи в България участваха в първия по рода си Национален кулинарен форум за модерна кухня „Еволюция на вкуса”, който се проведе в Стара Загора.

Елитни кулинари превърнаха залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески” в Храм на отличната храна. Те демонстрираха пред свои колеги и преподаватели в професионални гимназии висши кулинарни техники, които представят по нов начин ястията.

Събитието се организира от Българската асоциация по кулинарна култура и Шефс клуб България. Основен партньор е фирма "Интрама", специализирана в производството и продажбата на машини, консумативи и софтуер за хранително-вкусовата промишленост.

„Този форум има за цел да повиши квалификацията на майсторите-готвачи, да стимулира младите колеги и да повиши качеството на храната, която приготвяме за гостите на ресторантите. Имаме амбицията да превърнем това събитие в ежегодно” – каза при откриването Тони Иванов – председател на Шефс клуб България и един от изявените готвачи в България, който не веднъж е представял страната си достойно в международни кулинарни състезания и фестивали.

„Интересът към кулинарията от страна на младите хора нараства и за мен това е много радващо. Мечтата ми е да научат тънкостите и да останат в България” – сподели Петър Йоргов – председател на Българската асоциация по кулинарна култура и Готвач № 1 на България за 2009 г.

Той добави, че когато услугите в областта на туризма и в частност на ресторантьорството се предлагат с необходимото качества, клиентите го оценяват.

7 февруари за участниците във форума започна с мирис на вкусно приготвено филе от токачка. Това беше едно от ястията, приготвени от Мариян Костов от Варна и Петър Христов. Те говориха за съвременните тенденции в ол инклузива и усилията им да повишат качеството на предоставяната услуга.

След това известните магьосници в областта на сладкарството Ради Стамболов и Борислав Екзархов създадоха не само приятни емоции в залата, но и приготвиха ябълков щрудел, но по изцяло нова технология - sous vide (су вид). Това е готвене с вакуум при ниска температура, при което се постигат изключителни резултати. Ради Стамболов заяви, че технологията вече широко се прилага в готварството, но той и Борислав Екзархов се стремят да я въведат и в сладкарството.

Те съобщиха и новина на своите колеги. През ноември 2016 г. в България ще пристигне известният авангарден майстор-сладкар Нина Тарасова. Тя ще проведе 3-дневно теоретично обучение с демонстрации и 3-дневна практика.

Божидар Димитров – основател на Български карвинг клуб демонстрира перфектната си техника за изрязване на различни фигури върху плодове и зеленчуци, които създават неподражаемо удоволствие за окото.

Във форума с демонстрации и лекции участваха още: Валери Нешов, Жоро Иванов, Николай Илиев, Николай Радулов, Джун Йошида, Крис Жишк и Йонко Дяков.

Паралелно с демонстрацията на висши кулинарни техники в кухнята, се проведе и изложение на висококачествени хранителни продукти и ресторантско оборудване от последно поколение.

chefs club evolyucia vkusa 02

chefs club evolyucia vkusa 05

chefs club evolyucia vkusa 03

infoz autor Венета Асенова, Илко Груев | www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24