Петър Йоргов: Мечтая младите готвачи да останат в България

Националният кулинарен форум "Еволюция на вкуса", който организирахме в Стара Загора, се провежда за първи път. С председателя на Шефс клуб България Тони Иванов и аз, като председател на Българска асоциация по кулинарна култура, обмисляхме това събитие в продължение на две години.

Благодарим на фирма "Интрама", без която то нямаше да се състои. Това заяви Петър Йоргов - председател на Българската асоциация по кулинарна култура и Готвач № 1 на България за 2009 г.

Събитието провокира голям интерес. В него участваха 14 известни готвачи, които представиха последните тенденции в модерната кухня.

"Българска асоциация по кулинарна култура работи с младежи между 16 и 20 години, които бързо усвояват тънкости. Мечтата ми е да останат в България, а не да заминат в чужбина. Получаваме подкрепа от много фирми и условията в кухните, в които младите колеги се обучават, са много добри" - добави Петър Йоргов.

Той каза още, че когато услугите в областта на туризма и в частност на ресторантьорството се предлагат с необходимото качества, клиентите го оценяват.

Петър Йоргов е добре известен със своите изключителни умения в кухнята, с които кара клиентите на ресторант-винарна "di Wine" във Варна да се връщат отново и отново. За завидните му качества на майстор готвач говорят и многобройните отличия. Той е "Готвач на България" за 2009 г., бронзов медалист с националния отбор на Световното първенство по кулинария в Люксембург през 2010 г. През 2012 г. печели с националния отбор сребърен медал на Международния фестивал "Перлата и морето" в Хърватска и др. Журира много престижни кулинарни конкурси. Организатор е на Фестивала "Вино и храна" във Варна. През 2014 г. създава и оглавява Българската асоциация за кулинарна култура.

Отговорен, работлив и последователен, Петър Йоргов е като христоматиен пример за това какво се иска, за да успееш като готвач. Уважението му към клиентите, симпатията му към младите му колеги, състезателният му дух, лоялността му към персонала и посветеността в търсенето на идеалното за времето и мястото си меню постепенно го превръщат във все по-важно име на кулинарната сцена.

{responsivegallery}2016-02/chefs-club-bulgaria{/responsivegallery}

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg