Именити сладкари приготвят традиционни десерти с нови технологии

Националният кулинарен форум "Еволюция на вкуса" много се препокрива с трансформациите, които правим в областта на сладкарството. Представяме класически десерти, произведени със съвременни технологии.

В кулинарната сфера всичко се развива много динамично. Това съобщи известният майстор-сладкар Ради Стамболов. Той и колегата му Борислав Екзархов бяха след лекторите на първия по рода си Национален кулинарен форум "Еволюция на вкуса", който се проведе на 7 февруари в Регионална библиотека "Захарий Княжески". Негови организатори са Шефс клуб България и Българска асоциация по кулинарна култура.

radi stambolov evoluciya na vkusa

"Много се радвам, че за пореден път в Стара Загора се провеждат подобни форуми и съм щастлив, че съм част от него. Идеята на хора като Тони Иванов и Петър Йоргов е да успеят да събудят интереса на младите към кулинарията и да ги амбицират да работят" - каза Ради Стамболов.

Ради Стамболов и Борислав Екзархов създадоха не само приятни емоции в залата, но и приготвиха ябълков щрудел, но по изцяло нова технология - sous vide (су вид). Това е готвене с вакуум при ниска температура, при което се постигат изключителни резултати. Ради Стамболов заяви, че технологията вече широко се прилага в готварството, но той и Борислав Екзархов се стремят да я въведат и в сладкарството.

{responsivegallery}2016-02/evolution-vkus{/responsivegallery}

Ради Стамболов

В средите на изкушените от кулинарното изкуство Ради Стамболов няма нужда от представяне. Всички познават сладкаря ентусиаст, който със завидна енергия и неподражаем устрем се бори за налагане на престижа на професията готвач, за обучението на младите кадри, за запазването на българското кулинарно наследство, за навлизане на световните тенденции у нас.

Дългогодишният му опит, изключителните гурме презентации, многобройните участия в телевизионни и интернет предавания, изявите като водещ на популярни кулинарни събития, допринасят за превръщането му в любимец на малки и големи ценители на добрата кухня и най-вече на шоколада.

След завършването на образованието си се озовава в хотел “Шератон” в началото на 90-те. По това време той е сред малкото луксозни хотели, в които се организират коктейли и приеми на високо ниво. Времето изкарано там е безценно за Ради. Натрупаният опит в обслужването на взискателните клиенти на хотела, вдъхват кураж и вяра в собствените му възможности и стимул за приемането на нови предизвикателства и надграждане на уменията.

Завършва Колеж по туризъм във Варна; придобива доцентура по италианска кухня от Scuola Alberghiera e di Ristorazione di Serramazzoni, Италия; специализира в Cafè Central Palais Ferstel във Виена, Австрия. Готвил е за 13 президенти на различни държави. Работил е в Sheraton Doha Hotel, Катар, като Chef de Party (Pastry), в последствие повишен на позиция Souse Chef Pastry.

Голямата страст на Ради е шоколадът. Постоянно експериментира с новите технологии, успешно прилагайки ги в шоколадовата си работилница „Гаврош”. Собственик е на шоколадовия магазин RS Сhocolatier.

Борислав Екзархов

Борислав Екзархов е изявен представител на сладкарската гилдия. Професионалната си квалификация придобива в Техникум по обществено хранене в София, в Колеж по туризъм във Варна и в Университета за национално и световно стопанство в София. Специализира при Вилхелм Хендел - майстор-сладкар в Хотел "Шератон" във Виена и в Cafè Central Palais Ferstel във Виена, а по-късно италианска кухня в Scuola Alberghiera e di Ristorazione di Serramazzoni, Италия.

Кариерата си започва в хотел "Шератон" в София като сладкар.Пет години по-късно заема поста Главен сладкар. Борислав Екзархов споделя, че работата в хотел "Шератон", освен голяма чест, е била и предизвикателство да задоволи вкусовете на известни гости като Крал Густав (Швеция), Принцеса Анна (Великобритания), Крал Хуан Карлос (Испания), Кралица Беатрикс (Холандия), президентът на САЩ Бил Клинтън, Kанцлерът Хелмут Кол (Германия) и много други светски персони, посетили България в периода до 2002 г.

През 1998 г. започва собствен бизнес с марката Арт Микс и за няколко години успява да я развие до печелившо начинание. Бил е консултант по качеството на известни вериги за хранене и хотели.

От 2011 г. отговаря за разработването и реализирането на десертното меню на всички ресторанти от веригата Виктория.

През 2014 г. започва съвместна дейност с Ради Стамболов в „Гаврош” - фирма с 15-годишен опит. В портфолиото на фирмата се отличават проекти като Галактически сладолед с течен Азот и Торта от бъдещето с 3D визуализация.

”Трансформации” е проект, свързан с трансформирането на нетрадиционни за сладкарството храни в изкусителни десерти, с представяне в София, Стара Загора и Варна.

През септември 2015 учредява Pastry Club Bulgaria заедно с Ради Стамболов.

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg