Родолюбиви българи ще носят на ръце 300-метровия национален флаг

Националният празник на България - 3 март ще бъде отбелязан тържествено в Стара Загора. За втора поредна година, по инициатива на кмета Живко Тодоров, военнослужещи от състава на Втора механизирана бригада и граждани от цялата страна ще преминат 3 километра, носейки на ръце 300-метровия национален флаг.

Празникът събра хиляди старозагорци и гости на града на 3 март 2015 г.

Паметното шествие под надслов "За Свободата... Да развеем българското знаме" ще тръгне от сградата на Общината и ще стигне до Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора".

"Шествието ще бъде предвождано от конницата на Прабългарската школа "Бага-Тур" и реплика на Самарското знаме. Целият град ще бъде озвучен от хълма от звуците на Родопския ансамбъл на Петър Янев" - съобщи зам.-кметът Иванка Сотирова.

"Искаме да събудим малко заспали национални чувства и поне за един ден да се почувстваме горди от това, че сме българи. Надявам се в Стара Загора да дойдат много хора, които да носят знамето на 3 март. Надявам се Стара Загора да стане своеобразен център на българщината поне на този ден" - каза Ивелин Керанов, директор на Драматичен театър "Гео Милев" и сценарист на честванията на Националния празник на България в Стара Загора.

Зам.-кметът Иванка Сотирова съобщи още, че министри от правителството на Бойко Борисов са заявили интерес да участват в честванията на 3 март в Стара Загора.
Тя добави, че в навечерието на празника на четирите входа на града ще бъдат монтирани 20-метрови пилони, от които ще се развява националният флаг. 50-метров трибагреник ще обгърне фасадата на Синдикалния дом. Върху сградата на Община Стара Загора също ще бъде спуснат голям флаг.

Честванията на 138-ата годишнина от Освобождението на България в Стара Загора ще започнат с Божествена света литургия, която ще бъде отслужена в 9:00 часа в Храм "Св. Николай Чудотворец". Ритуалът по издигане на националното знаме ще започне в 10:30 часа на централния площад, откъдето в 11:00 аса ще тръгне паметното шествие. Венци и цветя ще бъдат положени на паметниците в града, издигнати в знак на признание към всички, които са жертвали живота си за Освобождението на България.

Паметното шествие ще достигне до Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора", където ще се състои Общоградското честване.

Тържествената заря-проверка с празнични илюминации ще започне в 19 часа на площада през Общината, където половин час по-късно концерт ще изнесе рок група "Епизод".

 

Честване на 3 март

infoz autor Венета Асенова | www.infoz.bg

На подобна тема